Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Stardust Memories
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1980-12-05

Handling

Mot sina producenters vilja håller regissören Sandy Bates på med en allvarlig film i stället för en komedi som han är mest berömd för att laga till. Han tackar ja till en inbjudan att...

Visa hela handlingen

Press

"Det vore den här gången felaktigare att beskylla Allen för plagiat än att tala om citat eller öppna hänvisningar. Att Ingmar Bergman är den ene av hans hudgudar framgår bl a av den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Woody Allen Sandy Bates
Charlotte Rampling Dorrie
Jessica Harper Daisy
Marie-Christine Barrault Isobel
Tony Roberts Tony
Helen Hanft Vivian Orkin
John Rothman Jack Abel
Anne DeSalvo Sandys syster
David Lipman George, Sandys chaufför
Joan Neuman Sandys mor
Eli Mintz den gamle
Daniel Stern aktören
Amy Wright Shelley
Gabrielle Strasun Charlotte Ames
Bob Maroff Jerry Abraham
Leonardo Cimino Sandys analytiker
Robert Munk Sandy som ung
Ken Chapin Sandys far
Jaqui Safra Sam
Sharon Stone den söta flickan på tåget
Andy Albeck studiochef
Robert Friedman studiochef
Douglas Ireland studiochef
Jack Rollins studiochef
Howard Kissel Sandys manager
Max Leavitt Sandys läkare
Renee Lippin Sandys pressagent
Sol Lomita Sandys revisor
Irving Metzman Sandys advokat
Dorothy Leon Sandys kock
Roy Bricksmith Dick Lobel
Simon Newey Mr Payson
Victoria Zussin Mrs Payson
Frances Pole Libby

Bolag

Produktionsbolag United Artists Corporation
Jack Rollins and Charles H. Joffe Productions (för)
Distributör i Sverige (35 mm) UA

Handling

Mot sina producenters vilja håller regissören Sandy Bates på med en allvarlig film i stället för en komedi som han är mest berömd för att laga till. Han tackar ja till en inbjudan att närvara vid en retrospektiv serie av hans filmer vid en festival på Stardust Hotel utanför New York. Sandy har börjat tvivla på värdet av sina filmer. Hans drömmar, minnen och nuets verklighet vävs in i varandra. Sandy jämför sin f d fästmö Dorrie med en ung musiker, Daisy, som han träffar på hotellet. Senare dyker fransyskan Isobel, som han tidigare haft en affär med, upp med sina barn och berättar att hon lämnat sin man. När Sandy föreslår att hon kan gifta sig med honom, så vägrar hon eftersom hon anser att han är för självupptagen. Tillsammans med Daisy far Sandy ut på landet. När deras bil går sönder hamnar de i en egendomlig picknick som hålls av några UFO-anhängare. Han inbillar sig att han talar med en utomjordisk varelse om sin fruktan och sina tvivel ända tills en beundrare skjuter ner honom. Efter sin "död" inviteras han att hålla avslutningstalet på festivalen. När ljuset tänds i salongen lämnar den ene skådespelaren efter den andra lokalen kommenterande sina olika roller. Sedan vandrar Sandy ensam ut.

Censur / granskning

Censurnummer 121827
Datum 1980-11-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2420 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det vore den här gången felaktigare att beskylla Allen för plagiat än att tala om citat eller öppna hänvisningar. Att Ingmar Bergman är den ene av hans hudgudar framgår bl a av den scen där han låter Charlotte Rampling genomföra samma sorts närbildsmonolog som Ingrid Thulin i NATTVARDSGÄSTERNA. Att Fellini är den andre husguden går inte att ta miste på. För vad är STARDUST MEMORIES om inte Allens tragikomiska variant av 8 1/2, Fellinis film om ledan och kreativitetskriven?

Fellini går igen också på annat håll, nämligen i svagheten för grotesken och den mänskliga förstoringen. Titta t ex på de avsnitt där den folkkäre filmmakaren stormas av alla intervjuarna, tillbedjarna, reklammännen, ordensbröderna, välgörenhetskärringarna och, svårast av allt, dessa frågvisa filmkritiker som spejar efter metafysik i varje buske. Såna djur finns inte, säger vi. Hos Woody Allen finns de. Och i fråga om surrealism kan de konkurrera med Fellinis persongalleri.

STARDUST MEMORIES innehåller en handfull hutlöst kvicka repliker. Det är en film som är splittrad och rapsodisk, rik på både självsmekningar och självironi. Som vanligt kretsar det kring Woody Allens förhållande till Woody Allen, vilket låter privatare än det egentligen är. " Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Naturligtvis återfinns den vanlige Woody Allen också i STARDUST MEMORIES: det intelligenta kvickhuvudet som kretsar med sitt välsmorda och lite ångestfulla munläder kring livet, kärleken och döden. Och man ler fortfarande.

Vad som däremot är nytt och får en att studsa en smula är den lite äcklade tonen. Sättet att göra karikatyrer av vanligt folk i ett hårdhänt svartvitt foto som skapar något av en mardrömsstämning över filmen.

Att den är en högst personlig historia om en krisande komiker behöver alltså inte betvivlas. Lika lite som att det här är Woody Allens 8 1/2 där påhitten ibland utgör tacksamma hälsningar till mäster Fellini.

Inte desto mindre måste nog Woody Allen börja se om sina tillgångar och hitta en väg bort från det egna jagsprattlet, som hur nöjsamt det än kan vara riskerar tomgång.

Så känns det ibland i STARDUST MEMORIES." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Felliniberoendet är tydligt och medvetet: Woody Allen vet vad han gör även när han jagas av sina personligaste fobier och hans skildring av kändisskapets helvete är befolkad av groteska beundrare som småler och smilar in i hans kamera, som amerikanska kusiner till Fellinis barocka mänsklighet.

Det är roligt och intelligent, men det är en film utan den kärlek till den levande kvinnan och den vitala staden som präglat Allens närmast föregående mästerverk. Här slits han visserligen mellan Charlotte Rampling och fransyskan Marie-Christine Barrault, men förstrött, upptagen som han är med sin konstnärliga öken.

Torkan från den får STARDUST MEMORIES att krympa." Lasse Bergström i Expressen

"Woody Allen talar och dräller minipoänger omkring sig med en humor som svänger mellan det ytliga och det avgrundsdjupa. Men det händer också -- och det har aldrig hänt mig förr när jag sett hans filmer -- att öronen slokar som för att skydda sig mot tjat.

Naturligtvis rymmer STARDUST MEMORIES också en del visuella fullträffar och överraskningar -- men det händer att överraskningarna kommer tillbaka. Gentagelsen som är Sandy Bates förbannelse blir också Woody Allens. Han vet det intill förtvivlan, men han är den här gången en clown som inte lyckas krama några riktigt befriande skratt ur sin djupa medvetenhet. Inte sorgsenhet heller. Det stannar vid en kleinkunst som bara skimrar här och var." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1980-12-05 Rigoletto Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1992-01-01 TV3 Sverige
1993-06-27 TV3 Sverige
1995-01-01 TV3 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2420


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?