Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Rekonstruktion Utøya
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 4,12 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 2018-10-19

Handling

I en serie rekonstruktioner visar fem överlevare från terrordådet på Utøya vad som hände dem och hur de överlevde. Till sin hjälp att återskapa sina minnen har de en grupp unga vuxna....

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick höga betyg. Tio av våra 15 källor betygsatte filmen som fick flera femmor, samt treor och fyror. Snittbetyget blev högt, och är i oktober den svenska film som hittills fått...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Vilda Bomben Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Triart Film AB 2018

Handling

I en serie rekonstruktioner visar fem överlevare från terrordådet på Utøya vad som hände dem och hur de överlevde. Till sin hjälp att återskapa sina minnen har de en grupp unga vuxna. Filmen följer också vad som sker utanför studion och hur relationerna mellan överlevarna, de medverkande och filmteamet utvecklas.

Tekniska fakta

Bredd DCP
Längd i minuter 91 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick höga betyg. Tio av våra 15 källor betygsatte filmen som fick flera femmor, samt treor och fyror. Snittbetyget blev högt, och är i oktober den svenska film som hittills fått högst betyg 2018. Det är även den tredje högst recenserade svenska dokumentären sedan 2007, när Filminstitutet började mäta recensioner.

Andreas Samuelsson, Moviezine, betyg 5: ” När man lämnar salongen gör man det omskakad men ändå med en glädje över att dessa unga människor har en ljusare framtid att blicka fram över. Regissören Javér har verkligen förstått hur man bäst förstår något så hemskt som det som hände på Utøya: genom att låta de som var där berätta, och lyssna. Vill du, på riktigt, bli berörd av en film i år så är detta ett måste. Sällan har ”vanlig” spelfilm känts så fejk i jämförelse.”

Hynek Pallas, Göteborgs-Posten, betyg 4: ”Hur visar jag det som är så kristallklart i mitt minne” undrar en tjej? För allt måste smulas ner och byggas upp igen. Hur återskapar du skotten som mördade vänner och sköt syskon i huvudet? Handklapp? Slag mot järnstänger? ”Jag ser det som fysisk träning” säger Rakel. ”Du måste först bryta ner kroppen för att bli starkare”. Hela processen är precis så brutal. Obarmhärtig. Den letar sig in under huden på ett sätt som jag inte har upplevt i en biograf på länge.

Genomsnittsbetyg: 4,12
Källor och betyg
Aftonbladet - 3
Dagens Nyheter - 3
Expressen -
Filmtopp -
Göteborgs-Posten - 4
Moviezine - 5
Nöjesguiden -
P4 Björns Filmguide - 5
SR Kulturnytt - 4
Svenska Dagbladet - 5
SVT Kulturnyheterna -
Sydsvenskan - 4
TT - 4
TV4 Nyhetsmorgon - 5
Västerbottens-Kuriren -

Visningar

Sverigepremiär 2018-10-19 Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?