Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Scheme Birds
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,82 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-04-24

Handling

"Den vilda tonårstjejen Gemma säger aldrig nej till ett slagsmål. Hon växer upp i en bortglömd del av Skottland, där våldet har präglat generation efter generation. Hennes farfar...

Visa hela handlingen

Press

Scheme Birds betygsattes av 11 av våra 15 källor. Genomgående höga betyg, fyror och femmor, förutom en tvåa av Moviezine. Snittbetyget hamnar således en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Sisyfos Film Production
Samproduktionsbolag Gid Films
Stöd Sthlm Debut
The Sundance Institute Documentary Film Program
Samarbetspartner Sveriges Television AB
ARTE France
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Lucky Dogs 2020

Handling

"Den vilda tonårstjejen Gemma säger aldrig nej till ett slagsmål. Hon växer upp i en bortglömd del av Skottland, där våldet har präglat generation efter generation. Hennes farfar Joseph, som uppfostrat henne, avskyr våld men älskar duvor. Varje fredag förvandlar han den nedgångna boxningslokalen till en skönhetstävling för duvor och områdets kåkfarare får något att leva för. Gemma har däremot svårt att se skönheten i fåglarna utan lämnar farfar för kvarterets badboy Pat och ett mycket mer spännande liv. Men vad händer när de oskyldiga slagsmålen blir till blodigt allvar? Kan hon bara bre ut sina vingar och lämna ett förutbestämt öde?" (produktionsbolagets synopsis)

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Bredd DCP
Längd i minuter 86 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Scheme Birds betygsattes av 11 av våra 15 källor. Genomgående höga betyg, fyror och femmor, förutom en tvåa av Moviezine. Snittbetyget hamnar således en bra bit över snittbetyget tre.

Hynek Pallas, Göteborgs Posten, betyg 5: ”Bara ibland dyker det upp en dokumentär som är så bra att den står över betänkligheter. Vars styrka i form, berättelse och personer skapar en helhet där det poetiska – det film måste ha för att inte vara nyhetstext eller propaganda – är detsamma som dess realism. /…/ ’Scheme birds’ utnyttjar inte, moraliserar inte och ger ingen möjlighet att glo. Kanske är det därför som filmen också väcker en stark känsla i mig. Som att vända sig om och se det passerade livet knutet till en plats och minnas hur man i varje stund trodde den var för alltid. Det allmänna har fångats i skarvarna av det specifika. Som i de bästa dokumentärfilmerna.”

Björn Berglund, TT, Betyg 4: ”Mitt i diskbänksrealismen finns poetiska inslag där en analogi till duvor som alltid hittar hem både kompletterar och står i konflikt med historien. Först känns metaforerna lite naiva och framtvingade, men snart står det klart att det inte är så enkelt – precis som i livet. Det här är förstklassigt dokumentärt berättande.”

Fredrik Sahlin, Kulturnyheterna, betyg 4: ”/…/ ’Scheme birds’ är ett slagkraftigt stycke loftgångsrealism som tack vare de minst sagt levande huvudpersonerna, den imponerande närvarokänslan och Ellinor Hallins följsamma foto, ger oss en slagkraftig historia som ger mersmak. Vad hände sedan med Gemma och de andra? Men dokumentärer får tyvärr sällan uppföljare.”

Annika Andersson, Moviezine, betyg 2: Jag tycker den är fint berättad och även bra att den visar upp en alltför utbredd verklighet där resurser verkligen behöver sättas in – dessa små, avfolkade, fattiga ex-fabriksarbetarsamhällen finns ju i hela västvärlden och hopplösheten som genomsyrar tillvaron och flykten genom droger ser nog rätt så likadan ut. Trots detta är det som åskådare svårt att riktigt bry sig om människor som inte bryr sig om sig själva, särskilt om man jämför med mängden dokumentärer om förtryck och orättvisor där såpass mycket står på spel att folk kämpar för sina liv.

Genomsnittsbetyg: 3,82

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 5

Dagens Nyheter – 4

Göteborgs-Posten - 5

Sydsvenskan -

Aftonbladet - 4 

Expressen –

SVT Kulturnyheterna –4

TV4 Nyhetsmorgon –3

SR Kulturnytt -4 

Filmtopp - 

Moviezine – 2

TT – 4

P4 Björns Filmguide – 4

Västerbottens-Kuriren - 

Nöjesguiden -4

Visningar

Sverigepremiär 2020-04-24 Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa film
Stockholm 2020 Bästa dokumentärfilm
Festivalpris New York 2019 (Best Documentary Feature Film, Tribeca Film Festival, USA)
New York 2019 Ellen Fiske (Albert Maysles New Documentary Director Award, Tribeca Film Festival, USA)
New York 2019 Ellinor Hallin (Albert Maysles New Documentary Director Award, Tribeca Film Festival, USA)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?