Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Bitter Love
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,43 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-09-18

Handling

En missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad  kontorist, en upphetsad sierska och ett tvivlande ungt par träffas under en sensommar-kryssning på den...

Visa hela handlingen

Press

Sju av våra 15 källor betygsatte filmen som genomgående fick treor och fyror i betyg. Det gör att snittbetyget hamnar en bra bit över medelbetyget tre....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Ginestra Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2020

Handling

En missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad  kontorist, en upphetsad sierska och ett tvivlande ungt par träffas under en sensommar-kryssning på den mäktiga ryska floden Volga. Vad har ödet i beredskap för dem?

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 86 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sju av våra 15 källor betygsatte filmen som genomgående fick treor och fyror i betyg. Det gör att snittbetyget hamnar en bra bit över medelbetyget tre.

Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Jerzy Sladkowski kommer så nära sina resenärer att man blir osäker på om de är skådespelare men det är de alltså inte. De är bara sig själva. Så mycket mer imponerande. Rörande, rolig och inte minst hoppfull – alltså inte alls bitter som titeln anger – så skulle man kunna beskriva livsresan på skeppet Maxim Gorki.”

Annika Gustafsson, Sydsvenskan, betyg 4: ”Medan slättlandskap, bergskammar och städer med kyrkornas karaktäristiska lökkupoler glider förbi ägnar sig flodresenärerna åt gympa ute på däck och allvarliga lika väl som lättsamma samtal på tu man hand allt eftersom vodkaglasen blir fler. Jerzy Sladkowski gör inga formmässiga nyvinningar men hans film underhåller och engagerar från början till slut. ”Bitter love” kvalar in i en humanistisk såväl som antropologisk dokumentär tradition som säger: se människan.”

Maria Domellöf Wik, Göteborgs-Posten, betyg 4 ”Vi kommer nära, får vara en passagerare bland andra. Tjuvlyssnar till förtroliga samtal om kärlek, förväntningar och svek. Tårarna rinner. Passionen blossar upp, men försvinner ibland lika snabbt igen. Som en urdrucken slurk vodka.”

Björn Jansson, SR P4, betyg 3: ”Bitter Love som filmen heter har ibland knappt styrfart, den bara är där. Men jag gillar att bli förflyttad, att få möta de här äldre, lite kantstötta kryssningspassagerarna som ser ut att ha klätt sig i kläder från ett annat decennium. Jag gillar att kliva in i deras värld och möta deras känslor.”

Eva af Geijerstam, Dagens Nyheter, betyg 3: ”Det är ömsint – ibland roligt – och vackert i Woiciech Starons bilder (ännu en förnämlig polsk fotograf!). Gardinerna fläktar i fartygsfönstren mot den yttre verkligheten, där floden och fartyget sakta flyter fram genom det anslående landskapet, soluppgång och solnedgång, alltmedan vi kommer allt närmare några av passagerarna.”

Genomsnittsbetyg: 3,43

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 5

Dagens Nyheter – 3

Göteborgs-Posten - 4

Sydsvenskan - 4

Aftonbladet -

Expressen –

SVT Kulturnyheterna –

TV4 Nyhetsmorgon – 4

SR Kulturnytt - 3

Filmtopp -

Moviezine –

TT –

P4 Björns Filmguide –

Västerbottens-Kuriren -

Nöjesguiden - 3

Visningar

Sverigepremiär 2020-09-18 Sverige

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?