Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Idomeni
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,4 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-09-25

Handling

"Nadia Nawaf kom med sina barn till gränsen dagen efter den stängts. Yasir försöker få nyheter om sin kidnappade fru. Trots en dramatisk bakgrund är det här...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av 10 av våra 15 källor och den fick nästan uteslutande fyror i betyg. En trea och två tvåor, men i övrigt fyror. Det gör att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Story AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2020

Handling

"Nadia Nawaf kom med sina barn till gränsen dagen efter den stängts. Yasir försöker få nyheter om sin kidnappade fru. Trots en dramatisk bakgrund är det här en film som utforskar de, till synes, stillsamma stunderna i flyktinglägren i Europa." (produktionsbolagets synopsis)

Tekniska fakta

Längd i minuter 90 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av 10 av våra 15 källor och den fick nästan uteslutande fyror i betyg. En trea och två tvåor, men i övrigt fyror. Det gör att snittbetyget hamnar en bra bit över medelbetyget tre.

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, betyg 4: ”Trots sitt laddade ämne är ”Idomeni” en liten stillsam och intim film uppdelad i 11 korta kapitel. Tonen är lågmäld, de dramatiska vändningarna nedtonade, tempot lågt. Lägervardagen är hela tiden närvarande; hårtvätt utomhus, kortspel, blåst på små tunna kupoltält.”

Annika Gustafsson, Sydsvenskan, betyg 4: ”Den här typen av dokumentär skulle lätt kunna bli både spektakulär, sentimental och alarmistisk men David Aronowitsch håller en låg profil, där huvudpersonerna avlyssnas och porträtteras med respekt. I elva kapitel skildrar filmen familjernas liv och strapatser ända fram till mars 2019.”

Gunnar Bolin, Kulturnytt i P1, betyg 4: ”Idomeni är en film att se inte minst för att påminnas om att det är människor som sitter där och väntar, den har inte en klassisk berättande dramaturgi utan är mer som nedslag bland några utsatta familjer under tre år, men det finns ett slut, och jag kan trösta med att det ger lite ljus vid horisonten.”

Calle Wahlström, Nöjesguiden, betyg 2: ”Det är angelägna vittnesmål som å ena sidan mår bra av bristen på kommentar. Å andra sidan presenteras här en verklighet helt olik min egen i ett sävligt och riktningslöst format. Som ändå ibland känns, ja, regisserat. Det finns gott om vackra uppslag. Inte minst i språket, och då särskilt sönernas lillgamla försök att komma till termer med varför en vän eller bror berövats dem.”

Genomsnittsbetyg: 3,40

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 4

Dagens Nyheter – 4

Göteborgs-Posten - 4

Sydsvenskan - 4

Aftonbladet - 4

Expressen –

SVT Kulturnyheterna – 4

TV4 Nyhetsmorgon –

SR Kulturnytt - 4

Filmtopp -

Moviezine –

TT –

P4 Björns Filmguide – 3

Västerbottens-Kuriren - 2

Nöjesguiden - 2

Visningar

Festivalvisning 2020-01-25 Göta 1 Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2020
Sverigepremiär 2020-09-25 Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?