Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Next Stop, Greenwich Village
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1977-04-12

Medverkande

Lenny Baker
Larry Lapinsky

Shelley Winters
mrs. Lapinski

Ellen Greene
Sarah

Visa alla medverkande

Handling

New York 1953. Larry Lapinsky, som är 22 år, beslutar sig för att lämna föräldrahemmet i Brooklyn och flytta till det friare livet i Greenwich Village, där han börjar på teaterskola...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Lenny Baker Larry Lapinsky
Shelley Winters mrs. Lapinski
Ellen Greene Sarah
Christopher Walken Robert
Lois Smith Anita
Dori Brenner Connie
Antonio Fargas Bernstein
Lou Jacobi Herb
Mike Kellin mr. Lapinski
Michael Egan Herbert
Denise Galik-Furey Ellen
John C. Becher Sid Weinberg
John Ford Noonan Barney
Helen Hanft Herbs hustru
Rachel Novikoff mrs. Tupperman
Joe Madden poeten Jake
Joe Spinnell snuten
Rochelle Oliver dr. Marsha
Gui Adrisano Marco
Carole Manferdini sydstatsflickan
Jeff Goldblum Clyde Baxter
Rutanya Alda partygäst
Sol Frieder mr. Elkins
Rubin Levine gatumusikanten

Bolag

Produktionsbolag Twentieth Century Fox Film Corporation
Distributör i Sverige (35 mm) Fox-Stockholm Film Distribution AB

Handling

New York 1953. Larry Lapinsky, som är 22 år, beslutar sig för att lämna föräldrahemmet i Brooklyn och flytta till det friare livet i Greenwich Village, där han börjar på teaterskola och får många nya vänner i konstnärskretsarna. Han träffar också en flicka, Sarah, och när hon blir med barn vill han gifta sig med henne. Men hon gör i stället abort. Larry får chansen att provfilma och Sarah beslutar sig för att resa till Mexiko - tillsammans med av pojkarna i gänget. Och Larry får besked att han fått den åtrådda filmrollen och packar väskorna för att flyga till Hollywood. Mazursky är för all del ingen experimentator. Han tillgriper inget imponerande bildspråk och ger oss heller inte - eftersom Amerika genom filmernas försorg i huvudsak torde vara kartlagt vid det här laget - några originella eller halsbrytande utblickar i terrängen.

Men hans film har andra och mänskligare tillgångar. Den lever högt på de tre aktörer som är Shelley Winters och Christopher Walken och framför allt Lenny Baker, berättarens viktlösa och trotsiga ställföreträdare. Den är på en gång blixtrande och aktsam i sitt sätt att fånga in judiska livsstilar och judisk humor. Den granskar, med beundransvärd synförmåga, det bohemeri som föregår det existentiella allvaret. Den rör sig med kvickhet och värme och intelligens inom de egna och amerikanska ramarna.

Den kommer säkert inte att placeras med fetstil i filmhistorien. Men den innehåller - vilket räcker för att vi ska omfatta den med en sympati som gränsar till kärlek - några hinkar av klarsyn och några rågade skopor av detta som alldeles odefinierat brukar benämnas charm eller utstrålning.

Säg vad ni vill om amerikanerna. Men de kan sitt Amerika." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Det är en intelligent, skojfrisk och fint känslosam film som kommer från hjärterötterna. Lenny Baker är ett fynd som den kvicke judeynglingen på vägen till Hollywood och Shelley Winters sagolik som den gränslösa moderskärleken i fettvalkar och medelklassmoral.

Så var det en gång för länge sedan, på 1950-talet. Mazursky trollar fram det lika övertygande i storstugan som Bogdanovich gjorde i landsortshålan i DEN SISTA FÖRESTÄLLNINGEN." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Paul Mazursky bygger upp sin film rapsodiskt med blixtsnabba övergångar och det är otroligt så mycket han får med av stämningarna i tiden och hur livfull hans skildring är.

Skådespelaridolen heter Marlon Brando, den dyrkade poeten är Dylan Thomas. Ibland snuddar kafésamtalen vid de tunga politiska händelserna: den uppseglande McCarthyismen, avrättningarna av makarna Rosenberg ... I den ödsliga tunnelbanestationen hittar Larry en tomflaska som i hans hand strax förvandlas till en just mottagen Oscar och han håller ett festligt tacktal i vilket inte heller mamma saknas.

Paul Mazursky ser sig om i kärlek mer än i vrede. Han utsätter inte decenniet för någon kritisk granskning, han bara minns sin ungdom och kan kosta på sig att le åt klichéerna och det litet sentimentala. Fattiggatan i Brooklyn får bilda slutvinjett: han låter Larry hejda sina steg för att ta in synen innan han drar vidare mot Hollywood och Framtiden - och vad han ser är inte armodet utan värmen och gemenskapen mellan människorna." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet "Bråkig men klipsk komedi, som skämtar bort verkligheten, och inte med den." Jonas Sima i Expressen

Censur / granskning

Censurnummer 115631
Datum 1976-04-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3040 meter


Visningar

Sverigepremiär 1977-04-12 Ritz Stockholm Sverige 111 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 17
Färg papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?