Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Seppan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
DCP med supplementary subtitles

Medverkande

Jani Niemimaa
Jari, Seppos yngre bror

Mariana Vodovosoff
Fransiska

Visa alla medverkande

Om filmen

Agneta Fagerström-Olssons fiktionsfilmsdebut om hennes egen uppväxt i Seppan, söder om Stockholm, där människor från alla delar av det krigshärjade Europa arbetade och bodde....

Visa hela texten

Handling

Trakterna kring Tullingesjön utanför Stockholm. Några barackliknande hyreshus vid sjön har i folkmun fått namnet Seppan efter den närbelägna fabriken Separator AB (senare Alfa-Laval),...

Visa hela handlingen

Press

Uteslutande lovord föranledde denna tv-serie från 1986, som klipptes om till långfilm och biografvisades året efter. Alla kritiker var överens om att Agneta Fagerström-Olsson hittat en...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Agneta Fagerström-Olssons fiktionsfilmsdebut om hennes egen uppväxt i Seppan, söder om Stockholm, där människor från alla delar av det krigshärjade Europa arbetade och bodde. Filmen rönte stor uppmärksamhet och fick en rad utmärkelser, även internationellt.

Seppan var Agneta Fagerström-Olssons debut som fiktionsfilmsregissör. Filmen producerades ursprungligen för tv och sändes i SVT under 1986 i två långa avsnitt men efter stor uppmärksamhet och en rad utmärkelser, även internationellt, klipptes serien också om i en långfilmsversion som fick biopremiär 1987. 

Seppan är den till stora delar självbiografiska berättelsen om Fagerström-Olssons egen uppväxt i det så kallade Seppan i Tullinge, Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Hennes pappa var vd för Alfa-Laval och hennes kompisar var barnen till arbetarna på Separatorfabriken – arbetarna som kom från alla delar av det krigshärjade Europa. Regissören har själv sagt att hon ville göra en film om sin egen barndom eftersom hon aldrig hade sett något som ens liknade den skildras på film.

Filmen kom till i en tid som kan ses som en backlash för den svenska barnfilmen. Efter att man mot slutet av 70-talet hade hittat ett nytt bildspråk och nya historier att berätta för barn, i filmer som Mamma pappa barn (Marie-Louise Ekman), Elvis! Elvis! (Kaj Pollak) och Den åttonde dagen (Anders Grönros), var 80-talet en återgång till en trygg, snäll och ganska ointressant barnfilmsstil. Margareta Norlin har rentav kallat barnfilmen på 80-talet för ”en reträtt till femtiotalsidyllen”.

En viktig anledning till den här (icke-) utvecklingen är den så kallade videovåldsdebatten som startade 1980 då den nya hemvideotekniken introducerades i Sverige. Rädslan för att barnen via videouthyrare skulle få fri tillgång till skräck- och våldsfilmer gav upphov till en moralisk panik av sällan skådat slag och runtom i landets skolor gömde lärare, på uppmaning av upprörda föräldrar, undan videobandspelarna – trots att de var utmärkta pedagogiska verktyg. Också det svenska barnfilms- och tv-utbudet påverkades av videovåldsdebatten och många ämnen som behandlats på 70-talet – såsom död, sexualitet och våld inom familjen – blev åter tabubelagda.

Seppan sticker därför ut i barndomsskildringarna på svenska biografer på 80-talet. Här är döden ständigt närvarande, sexualiteten är bland de prepubertala barnen ett ofta återkommande samtalsämne och det händer att en del pappor ibland dricker för mycket och blir våldsamma.

Men allt detta ses ur Saras, Pirjos och de andra barnens ögon och därför är Seppan definitivt en film som kan och bör ses av barn. Allt är heller långtifrån hemskt – sällan har den starkaste vänskapen i världen skildrats så övertygande, och sällan har lekens och upptäckarlustens glädje förmedlats så medryckande, som i Seppan

Agneta Fagerström-Olsson kan också sägas vara en del av den våg av filmskapare av kvinnokön som fick sitt stora genombrott på 80-talet. Suzanne Osten, Marie-Louise Ekman och Christina Olofson var några andra namn som delvis ritade om den svenska filmkartan som så totalt dominerats av män alltsedan alltid. 

Dessa och andra kvinnors filmer gav rentav upphov till en debatt kring huruvida det fanns ett ”kvinnligt filmspråk” eller ej. Debatten hade sitt upphov i en studie gjord av forskaren Ulla Ryum som visade att filmer gjorda av kvinnor (såsom Seppan) skilde sig från ett klassiskt, aristoteliskt (manligt) berättande med en tydlig narratologisk struktur och var mer episodiska. 

Och visst kan det vara så, menade vissa debattörer, att kvinnorna söker sig till alternativa berättarsätt eftersom de inte har samma syn på mål, utveckling och kontinuitet och att de eftersom de ”vantrivs i den gängse (mansdominerade) kulturen” väljer andra ämnen och andra berättarmedel än de konventionella.

Oavsett varför Seppan ser ut som den gör kan vi konstatera att formen på ett utmärkt sätt korrelerar med filmens handling. Här är det inte en enda berättelse som förmedlas utan rösterna, perspektiven, barnen är många. 
Och även om Pirjos, Saras och Polskans historier utspelade sig på ett lerfält utanför Stockholm 1961 är Seppan framför allt en tidlös film om vad det är att vara barn. Nu som då.

Malena Janson (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Nina Lager Pirjo
Sofie Mällström Sara
Jesper Lager Seppo
Jani Niemimaa Jari, Seppos yngre bror
Mariana Vodovosoff Fransiska
Karolina Palutko polskan
Dani Modrusan ryssen
Fetije Alije Piroschka
Krister Ax Grisa-Bengt
Anders Hedenlans Greger
Angela Ekström lilla Anna, Grisa-Bengts lillasyster
Tomas Laustiola Kiviranta, Pirjos pappa
Sari Lilliestierna Pirjos mamma
Peter Stormare Saras pappa
Elisabeth von Gerber Saras mamma
Mervi Kekarainen Seppos och Jaris mamma
Michael Mansson Werner, Fransiskas pappa, österrikare
Victoria Carlbaum Fransiskas mamma
Janis Bergholcs Petrowski, Polskans pappa
Yvonne Schaloske polskans mamma
Andrzej Domalewski ryssens pappa
Kinga Pawlica ryssens mamma
Alex Sandor Somai Piroschkas pappa, ungrare
Eva Laczko Piroschkas mamma
Magdalena Novotny Piroschkas farmor
Kåre Hjelm Gregers pappa
Elisabeth Nordkvist-Bolme Gregers mamma
Sonja Hejdeman lärarinnan
Katarina Huldt Vera, Polskans storasyster
Ivan Lindqvist Kingen, Veras kille
Tadeusz Szymonski den katolska prästen
Paula Sandelin Armefeltskan

Bolag

Produktionsbolag MovieMakers Sweden AB (för)
Sveriges Television AB TV1
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet

Handling

Trakterna kring Tullingesjön utanför Stockholm. Några barackliknande hyreshus vid sjön har i folkmun fått namnet Seppan efter den närbelägna fabriken Separator AB (senare Alfa-Laval), där de flesta av familjefäderna i husen arbetar. Nästan alla familjerna i Seppan är invandrare: finnar, ryssar, österrikare, polacker. I närheten ligger också lite mer ståtliga disponentvillor där de svenska fabrikscheferna bor.

Vintern 1961. Svenska Sara, som bor i en av disponentvillorna, och finska Pirjo, som bor i Seppan, är trots klasskillnaderna bästa kompisar. Deras föräldrar tycks vara varandras motsatser. Saras mamma är kylig och förbjudande, och Sara söker sig till fadern för kärlek. Pirjos pappa, en veteran från finska vinterkriget, är däremot lynnig och våldsam, i synnerhet när han blir full.

Pirjo uppvaktas blygt av klasskamraten Seppo, som vägrar läsa morgonbön och prata annat än finska i skolan. Han gör sig också snabbt känd som något av en galenpanna, ofta i färd med att göra farliga saker, t ex att jumpa på isflaken i Tullingesjön eller kasta sig undan tåget i sista sekunden på det närbelägna järnvägsspåret.

Men den mesta tiden ägnar 11-åriga Sara och Pirjo åt varandra. Pirjo tar gärna initiativ till sexuella upptäcktsfärder, som att stjäla porrtidningar från ungkarlshotellet, smygtitta på älskande par eller jämföra könsorgan. I det trångbodda Seppan, där dörrarna står öppna, bjuds det på rikliga möjligheter till sådana inblickar i vuxenvärlden. Runt omkring Sara och Pirjo finns det en skock barn från olika länder: tjocka Fransiska från Österrike vars mamma drillar henne till att bli balettdansös, Polskan vars mamma bedriver en lokal prostitutionsverksamhet vid sidan av hushållsarbetet, Grisa-Bengt, Piroschka, Ryssen, Greger och många andra.

Samtiden gör sig påmind i olika former: på radion informerar C G Hammarlund om trafik blandat med trallvänliga sånger av Lill-Babs och Siw Malmkvist, på väggarna hänger bokhyllan String och över natthimlen svävar Jurij Gagarin i sin rymdkapsel.

Året innehåller också sina tragedier. På vårkanten, då isen går upp på Tullingesjön, försvinner Seppo och en rysk pojke, efter att ha jumpat på flaken. Endast den ryske pojken hittas. Seppo förblir försvunnen. På skolavslutningen reciterar Pirjo en dikt ur "Fänrik Ståls sägner", som blir en hyllningssång till Seppo. Kniven hon fått av honom vårdas ömt. Under en vacker sommardag medan barnen har drakflygning på en blomsteräng, dödas Lilla Anna då hon balanserar på järnvägsspåret och inte hör tåget komma. På sensommaren händer en olycka på fabriken. Ryssens pappa dödas. Saras pappa, som är ansvarig chef, ger Pirjos pappa skulden för olyckan och anklagar denne för fylleri under arbetstid. Pirjos pappa får sparken.

En dag på höstkanten kommer Pirjos pappa hem full och slår sönder lägenheten. Den smått hysteriska österrikiska grannfrun ringer efter polisen. Pirjo och Sara blir vittne till hur han förs bort i polisbil, och Pirjo vill inte ha med Sara att göra längre. Brytningen blir definitiv då Sara kräver tillbaka en dockklänning hon gett till Pirjo. Hämnden kommer senare på hösten. Några av barnen från Seppan doppar Sara i en gyttjepöl under hemvägen från skolan. På avstånd ser Pirjo hur Sara förnedras.

Filmen avslutas med texten: När vi var små trodde vi att Seppan var hela världen och vi hade rätt.

Censur / granskning

Censurnummer 126788
Datum 1987-04-27
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3399 meter
Kommentar Aktlängder: 545-528-526-522-577-500-201 = 3399 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3399 meter
Längd i minuter 124 min
Akter 7 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Uteslutande lovord föranledde denna tv-serie från 1986, som klipptes om till långfilm och biografvisades året efter. Alla kritiker var överens om att Agneta Fagerström-Olsson hittat en äkta, osentimental ton i sin uppenbart självbiografiska barndomsskildring. Barnskådespelarna hyllades för sitt inlevelsefulla spel, som särskilt framträdde i närbild. De enda invändningarna var att tempot möjligen var för långsamt, åtminstone för biografvisning.

Jacob Branting, AB: "Påståendet att film är bäst på bio är ingalunda någon självklarhet, men när nu Seppan föreligger för biografdukarna är jag benägen att hålla med. Det finns en liten risk med att berättartempot har denna kärleksfulla långsamhet 120 minuter i sträck. Men den balanseras mer än väl av hur fenomenalt dessa barnskådespelare låter sina ansikten i närbild bli scener, där livets gång noteras utan pålagd hinna av moralism; klarögt, nyfiket. Det är inte ofta man ser en film så fri från sentimentalitet, och ändå så varsam om sina människor och så ömsint mot sin miljö. Att säga att den handlar om sexuellt uppvaknande och socialt medvetande vore ju inte fel, men otillräckligt. Den har kvaliteter nog för att kunna sägas handla om att finnas till."

Bernt Eklund, Expr: "En viss typ av tv-film går inte på bio. Den arbetar med ett slags förgrovat bildspråk, extrema närbilder och genomförd övertydlighet. Egentligen fungerar stilen inte i tv heller. Seppan är inte en tv-film av den sorten. Den har ett långt mer sofistikerat bildspråk. Den använder sina mirakulösa barnskådespelare på ett mycket nyansrikare sätt. När jag nu för första gången ser den i stort format kommer jag att tänka på en film som Agneta Fagerström-Olsson var inblandad i för tio år sedan ¿ den gången som skådespelerska. Filmen hette Slumrande toner och gjordes av Johan Bergenstråhle och var till innehållet i alla meningar olik Seppan. Men den kröp lika nära inpå sina människor, gjorde åskådaren delaktig på samma sätt.

För det är ju miraklet med Seppan att när man ser barnen och deras liv och död i bruksmiljön i Tullinge, så känner man igen sig. Det var så det var. Även om det bara fanns något enda finskt invandrarbarn i ens skola eller om man aldrig behövde diskutera Guds existens därför att någon kompis dött. Eller om egentligen det mesta såg annorlunda ut och de händelser som hände alltid var andra händelser. Ändå är det samma sak - stämningarna, det osentimentala sökandet efter nycklarna till vuxenheten och livet. Det gick fram i tv - det känns tydligt på bio."

Elisabeth Sörenson, SvD: "I förgrunden finns barnen ¿ och de ger anledning till att travestera Hjalmar Söderberg: att vara barn var för djävligt. Ibland kan man tycka det är underligt att barn överlever med själen i behåll - om än ofta sargad. En inte ringa del av såren tillfogar de varandra. Agneta Fagerström-Olsson döljer inte sådana sanningar, vilket inte betyder att hon svartmålar. Hon levandegör sitt minnes bilder och de rymmer alla sorts känslor. Genom den brokigt internationella värld hon skildrar går också breda stråk av humor - och strimmor av kärlek på olika plan. Seppan är en känsligt genomförd filmisk berättelse med väl beräknade avvägningar mellan tystnader och alldeles naturliga repliker, mellan uttrycksfulla närbilder och tillvaratagna långa linjer i slättlandskapet.

Den har några dramatiskt starka scener, men det som dröjer sig kvar är kanske ändå de stillsammare, mer inåtvända sekvenserna, som då en liten flicka förgäves försöker få igång ett samtal med sin mamma som är mer intresserad av att prova klänningar och avfärdar varje spelöppning. Filmen kommer sina medmänniskor så nära i sådana ögonblick. Tilläggas skall att Agneta Fagerström-Olsson respekterar även sin publik: hon lämnar alltid något åt åskådaren att fylla i. Man får vara med."

Kommentar Svensk filmografi

Agneta Fagerström-Olsson (f 1948) hämtade sina barnskådespelare bland skolbarn från trakterna kring Tullinge och närliggande områden i Botkyrka kommun, som Hallunda, Norsborg och Tumba. Inget av barnen hade tidigare stått framför en kamera.

Inspelningen föregicks av en del insändare från folk som bodde eller hade bott i Seppan-husen och som befarade en skräckskildring av social misär. Agneta Fagerström-Olsson, som växte upp i en av disponentvillorna intill Seppan och alltså har Sara som sitt alter ego i filmen, uttalade dock att hon var stolt över att ha fått växa upp i området.

Inspelning

Tullinge Sverige 1985 1985

Visningar

Stockholmspremiär 1987-05-01 Fågel Blå Sverige 124 min
TV-visning 1986-04-21 TV1 Sverige (del 1)
1986-04-27 TV1 Sverige (repris del 1)
1986-04-28 TV1 Sverige (del 2)
1986-05-04 TV1 Sverige (repris del 2)
1986-09-09 TV1 Sverige (del 1 och 2)
Annan visning 1987-10-02 Bio Victor Stockholm Sverige 120 min (Filmens dag)
1987-10-04 Folkets Bio Stockholm Sverige 120 min (Filmens dag)
Festivalvisning 2015-03-13 Filmstaden 2 Malmö Sverige 120 min BUFF Filmfestival 2015.
Cinemateksvisning 2016-04-16 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel La paloma
Kompositör Sebastián Yradier (1859)
Textförfattare Sebastián Yradier (spansk text 1859)
Ernst Wallmark (svensk text)


Originaltitel Cigaretta cigaretta


Originaltitel Oj calyptos bom bom


Originaltitel Who Put the Bomb
Kompositör Barry Mann (1961)
Gerry Goffin (1961)
Textförfattare Olle Bergman (svensk text)
Barry Mann (engelsk text 1961)
Gerry Goffin (engelsk text 1961)


Originaltitel A Fine Romance
Kompositör Jerome Kern (1936)
Textförfattare Sven Paddock (svensk text 1937)
Dorothy Fields (engelsk text 1936)
Swift (svensk text 1937)


Originaltitel Rose's Turn
Kompositör Jule Styne (1959)
Textförfattare Stephen Sondheim (1959)


Originaltitel Doch was kommt da


Originaltitel Trumpet
Kompositör Mikael Renliden
Instrumentalist Mikael Renliden (trumpet)


Originaltitel Plåtljud
Kompositör Thomas Gartz


Originaltitel Czardas
Kompositör Thomas Gartz


Originaltitel Everybody's Somebody's Fool
Kompositör Howard Greenfield (1959)
Textförfattare Åke Gerhard (svensk text 1960)
Jack Keller (engelsk text 1959)


Originaltitel The Lady Is a Tramp
Kompositör Richard Rodgers (1937)
Textförfattare Lorenz Hart (1937)
Sångare Frank Sinatra


Originaltitel Finsk humpa-låt


Originaltitel 'O sole mio!
Kompositör Eduardo Di Capua (1898)
Alfredo Mazzucchi (1898)
Textförfattare Giovanni Capurro (italiensk text 1898)
Sven Nyblom (svensk text 1901)


Originaltitel Oh! Carol
Kompositör Howard Greenfield (1959)
Neil Sedaka (1959)
Textförfattare Howard Greenfield (engelsk text 1959)
Neil Sedaka (engelsk text 1959)
Börje Carlsson (svensk text "Åh, Caroll")
Leif Nilson (svensk text "Åh, Anna")


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)


Originaltitel Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini
Kompositör Lee Pockriss (1960)
Paul J. Vance (1960)
Textförfattare Lee Pockriss (engelsk text 1960)
Karl-Lennart (svensk text 1960)
Paul J. Vance (engelsk text 1960)


Originaltitel Seemann (deine Heimat ist das Meer)
Kompositör Werner Scharfenberger (1960)
Textförfattare Ben Hur
Fini Busch (tysk text 1960)


Originaltitel Cittramelodi


Originaltitel Finsk tango


Originaltitel Rysk sång


Utmärkelser

Festivalpris Créteil 1987 (1:a pris/t.m. Loyalties/; 5 000 fr)
Guldantennen Stockholm 1986
Pris Stockholm 1986 Agneta Fagerström-Olsson (Expressens TV-pris)

Ämnesord

Nationella minoriteter, sverigefinnar
Svenska minoritetsspråk, finska
Sverigefinnar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3374


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SEPPAN
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 55 s. + 2 s. översättning av dialog på finska till svenska.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 44 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista, biografversionen.
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 49 s. + 2 s. inledning.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Biografversionen.
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 38 s. Inledning mm (3 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 124 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?