Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Britt-Marie var här
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Live-action
Genomsnittsbetyg 2,21 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2019-01-25

Handling

"Britt-Marie var här är en film om drömmar, fördomar och konsten att leva ett liv. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående låga betyg. Majoriteten av våra 15 källor gav filmen en tvåa, två källor gav den en trea och en källa gav filmen en etta i betyg. Det innebär att snittbetyget...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag SF Studios
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) SF Studios 2018

Handling

"Britt-Marie var här är en film om drömmar, fördomar och konsten att leva ett liv. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat. Det är en kärlekshistoria och en liten kärleksförklaring till fotboll men mest av allt en varm, rolig och omvälvande historia om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja." Produktionsbolagets synopsis.

 

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Bredd DCP
Längd i minuter 98 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående låga betyg. Majoriteten av våra 15 källor gav filmen en tvåa, två källor gav den en trea och en källa gav filmen en etta i betyg. Det innebär att snittbetyget hamnar under medelbetyg. 

Andreas Samuelson, Moviezine, betyg 3: ”Det är tack vare August som filmen puttrar på fint och är svår att ogilla. August porträtterar subtilt och felfritt den svenska, sura och humorlösa Tanten som snörper på munnen och uppgivet suckar högt vid obekväma situationer. Man känner igen den envist sansade Britt-Marie som valfri skolfröken, granne eller tant på bussen och därmed är det desto lättare att ryckas med i glädjen när hon finner lycka och mening med livet.”

Mats Johnson, Göteborgsposten, betyg 2: ”Huvudpersonens bädda sängen-fixering väljer Novotny att skippa i filmen. Faktum är att en feelgoodlinje får sopa undan nästan all svärta, vilket är lite synd för en rädsla för allvar fanns inte i Hannes Holms filmatisering av En man som heter Ove. Filmens styrka är Pernilla August. I en GP-intervju i söndags berättade August att den stora utmaningen med Britt-Marie-rollen var att aldrig le, men det får hon göra till slut. Den scenen är väl värd att vänta på.”

Karolina Fjellborg, Aftonbladet, betyg 1: ”Att kalla ’Britt-Marie var här’ för en förutsägbar film är att uttrycka sig försiktigt. Men värre är att den saknar berättarmässig finess, att skildringen av landsbygden och dess figurer känns så oäkta, att skådespeleriet är svagt på många håll och att dialogen aldrig leder till något annat än besvikelse."

Genomsnittsbetyg: 2,25
Källor och betyg
Aftonbladet - 1
Dagens Nyheter - 2
Expressen - 3
Filmtopp - 3
Göteborgs-Posten - 2
Moviezine - 3
Nöjesguiden -
P4 Björns Filmguide - 2
SR Kulturnytt - 2
Svenska Dagbladet - 3
SVT Kulturnyheterna -
Sydsvenskan - 2
TT - 2
TV4 Nyhetsmorgon - 3
Västerbottens-Kuriren - 2

Visningar

Sverigepremiär 2019-01-25 Sverige
Festivalvisning 2019-01-24 Draken Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2019

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Britt-Marie var här


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?