Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Mannen som lekte med elden
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,27 / 5
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2018-09-28

Medverkande

Handling

En dokumentär om journalisten och författaren Stieg Larsson och hans arbete med att kartlägga den moderna högerextremismen i Sverige under 1980- och 1990-talen.

Press

Filmen fick ett gott mottagande, med merparten fyror och treor. Av våra 15 källor betygsatte tretton stycken filmen. Snittbetyget hamnade över medel. Fredrik Sahlin, SVT...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag BRF
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) SF Studios 2018

Handling

En dokumentär om journalisten och författaren Stieg Larsson och hans arbete med att kartlägga den moderna högerextremismen i Sverige under 1980- och 1990-talen.

Tekniska fakta

Bredd DCP
Längd i minuter 99 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett gott mottagande, med merparten fyror och treor. Av våra 15 källor betygsatte tretton stycken filmen. Snittbetyget hamnade över medel.

Fredrik Sahlin, SVT Kulturnyheterna, betyg, 4”Mannen som lekte med elden är en ögonöppnare och kanske framförallt en påminnelse om den politiska utvecklingen från 80-talet fram till nu. I det korta perspektivet kan man tycka att den nationalism som nu sprider sig över västvärlden är ett fenomen med bara ett decennium på nacken men Henrik Georgssons hyperaktuella dokument om författaren Stieg Larsson redogör för en långsam men obeveklig framåtrörelse som pågått längre än så. Det är en film som ställer sig på sitt objekts sida, en hyllning till en hårt arbetande anti-nazist, men det är samtidigt en väl formulerad sådan.”

Lars Böhlin, Västerbottens-Kuriren, betyg 3: ”Som dokumentär är den helt okej. Man har intervjuat många människor och letat upp bilder på nazister och demonstrationer med bråk. Problemet är de gestaltade scenerna där en skådespelare spelar Stieg Larsson. Det är en nödlösning som kanske kändes lämplig för regissören, men som åskådare känns en så anonym kopia mest fånig. Som en stum robot som mest markerar närvaro.”

Genomsnittsbetyg: 3,27

Källor och betyg
Aftonbladet - 3
Dagens Nyheter - 4
Expressen - 4
Filmtopp -
Göteborgs-Posten - 4
Moviezine -
Nöjesguiden - 3
P4 Björns Filmguide - 4
SR Kulturnytt - 1
Svenska Dagbladet - 3
SVT Kulturnyheterna - 4
Sydsvenskan - 4
TT - 3
TV4 Nyhetsmorgon - 3
Västerbottens-Kuriren - 3

Visningar

Sverigepremiär 2018-09-28 Sverige

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Mannen som lekte med elden


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?