Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Tiny Tim - King for a Day
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Form Delvis animerad
Genomsnittsbetyg 3,4 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 2020-11-13

Handling

"Berättelsen om outcasten och artisten Tiny Tims liv är den ultimata sagan. Somliga såg honom som ett freak och andra ett geni men ingen lämnades oberörd. 45 miljoner amerikaner såg hans...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av tio av våra 15 källor. Betygen var nästan uteslutande treor och fyror, vilket ger ett snittbetyg på en bit över medelbetyget tre....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljuddesign
Animation
Rådgivare
Samproducent
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Produktionsassistent
Filmkonsulent
Postproducent
Kompletterande foto
Colorist
On-lineredigering
Loggning
Mixning
Grafisk design
Trailer
Övrig medarbetare

Medverkande

Tiny Tim (medverkande) (arkivbilder)
"Weird Al" Yankovic (röst)
Jonas Mekas (medverkande)
Richard Barone (medverkande)
Elizabeth Schack (röst)
Justin A. Martell (medverkande)
Eddie Rabin (medverkande)
D.A. Pennebaker (medverkande)
Susan M. Khaury Wellman (medverkande)

Bolag

Produktionsbolag Momento Film AB
Samproduktionsbolag Indie Film
Sekvenca
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Njutafilms 2020

Handling

"Berättelsen om outcasten och artisten Tiny Tims liv är den ultimata sagan. Somliga såg honom som ett freak och andra ett geni men ingen lämnades oberörd. 45 miljoner amerikaner såg hans bröllop på TV och ett par år senare var han bortglömd." (produktionsbolagets synopsis)

Tekniska fakta

Bildformat 1.78:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 25
Längd i minuter 75 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av tio av våra 15 källor. Betygen var nästan uteslutande treor och fyror, vilket ger ett snittbetyg på en bit över medelbetyget tre.

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, betyg 4: ”Själva upplägget – att nyupptäcka en bortglömd artist – för förstås tankarna till Malik Bendjellouls Oscarsbelönade ”Searching for Sugar Man”. ”Tiny Tim: King for a day” har ett annorlunda temperament men är inte mindre fascinerande. Sättet att blanda intervjuer, arkivbilder och riktigt fint känsloladdade, svartvita animationer skapar ett levande filmberättande.”

Sebastian Ahokas, Filmtopp, betyg 4: ”"Nothing was ever normal from top to bottom, from start to finish." Så beskrivs Tiny Tims liv i tidigt i filmen, och det sammanfattar verkligen både hans liv och dokumentären. Detta är verkligen en livshistoria som ingen annan och en historia som på ett starkt, känslomässigt och fascinerande vis skildras i denna mycket välskapade dokumentär.”

Mats Johnson, Göteborgs Posten, betyg 3: ”Filmen överraskar direkt när den inte inleds med Tiptoe utan med en cover på ”I got you babe”. Tiny Tim växlar mellan att vara Sonnys och Chers sångröster. Det är begåvat och klart kul. Sedan blir ”King for a day” mer traditionell. Regissören von Sydow, som tidigare gjort dokumentärer om Jussi Björling och om författaren Mare Kandre, har arbetat till och från med filmen i åtta år. Han har grävt fram gamla arkivfilmer och han har intervjuat sångarens vänner och släktingar. Han har också lagt in några snyggt animerade sekvenser.”

Camilla Larsson, Sydsvenskan, betyg 3: ”Johan von Sydow har lyckats göra en varm och rolig film som samtidigt är oändligt sorglig; Tiny Tims utförsbacke började snabbt och sluttade allt brantare. Gåtan om vem den sanna Herbert Khaury var och vad han egentligen kände förblir dock obesvarad.”

Daniel Hånberg Alonso, Moviezine, betyg 3: “Det är ett kärleksfullt porträtt med mycket fokus på Tims barnsliga utomjordiska manér, vilket gör att de få glimtar vi får av de mindre smickrande sidorna av hans personlighet blir så drabbande. Framförallt hans syn på kvinnor. Vi får se scener från det kanske största och mest häpnadsväckande ögonblicket i hans liv. När uppskattningsvis 45 miljoner människor såg honom gifta sig på The Tonight Show, det största tv-ögonblicket efter Apollo 11 i amerikansk historia vid den tiden. Han var 37 år och hon ett 17 årigt fan…”

Genomsnittsbetyg: 3,40

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 5

Dagens Nyheter – 4

Göteborgs-Posten -3

Sydsvenskan -3

Aftonbladet - 3

Expressen –

SVT Kulturnyheterna –3

TV4 Nyhetsmorgon –4

SR Kulturnytt -

Filmtopp - 4

Moviezine –

TT –

P4 Björns Filmguide –3

Västerbottens-Kuriren -

Nöjesguiden - 3

Visningar

Sverigepremiär 2020-11-13 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?