Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Alltid Amber
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 2020-08-21

Handling

Amber är 17 år och hänger allra helst med bästa vännen Sebastian. Som två unga queer-personer delar dom en värld där dom kan undkomma omvärldens trånga blickar, allt känns möjligt....

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av 10 av våra 15 källor. Recensenterna gav filmen majoriteten treor och fyror samt en tvåa från DN. Det ger ett snittbetyg på strax över...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Story AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Handling

Amber är 17 år och hänger allra helst med bästa vännen Sebastian. Som två unga queer-personer delar dom en värld där dom kan undkomma omvärldens trånga blickar, allt känns möjligt. Men när Sebastian blir kär i Ambers flickvän faller allt samman. En historia om att våga lita på människor igen tar sin början samtidigt som Amber inser att den måste genomgå sin planerade transition ensam.

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Bredd DCP
Längd i minuter 76 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av 10 av våra 15 källor. Recensenterna gav filmen majoriteten treor och fyror samt en tvåa från DN. Det ger ett snittbetyg på strax över medelbetyget tre.

Pressröster i urval:

Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, betyg 3: Helst vill Amber bo på en egen ö med sina likasinnade där hen slipper svara och bara får vara den hen är. Men frågorna leder ändå fram till att Amber efter tre år av prövande kommer fram till ett beslut som inte är förhastat. Kuratorn är väl värd den stora kram hon till slut får av Amber. För åskådaren blir det trots det splittrade intrycket ändå en inblick i den värld där våra etablerade könsroller just nu ifrågasätts mer än någonsin.

Miranda Sigander, TT, betyg 3: ”Mot slutet av filmen är man dock lite mätt på bilderna med fulla tonåringar och hårfärgning och suktar efter tydligare dramaturgi. Vad hände exempelvis i den för historien så bärande relationen till Sebastian, egentligen? Däremot är det ett snyggt drag att låta ett avgörande möte med vården fungera som en inramning av Ambers berättelse.”

Emma Grey-Munthe, Aftonbladet, betyg 3: ”Saker och ting bara är, och det i sig blir ett tungt statement när transfrågor blivit en "debatt", diskussionen gått bakåt och till och med feminister delar argument med djupt konservativ höger. På så sätt blir "Alltid Amber" rent representationsmässigt en oerhört viktig film. Man önskar kanske bara att den var mer visuell och mindre den sorts darrhänta och till stor del videodagboksskakiga dokumentär som var stor på 90-talet.”

Hynek Pallas, Göteborgs-Posten, betyg 4: ”Amber har fått fota en hel del själv. Det ger inte bara en ocensurerad närhet utan känslan av en tidskapsel när filter lånas från socialt medier populära just det året. Att resultatet är ett snyggt snitt ur ungdomsliv här och nu tror jag helt säkert är intimt sammankopplat med att begrepp med knöliga namn samtidigt fri- och levandegörs på bästa möjliga vis.”

Jonna Vanhatalo, MovieZine, betyg 4: ”Detta är en uppriktig film som tar upp svåra frågor som identitet och könskorrigering. Den gör det på ett rättframt sätt varför det svåra

 

Genomsnittsbetyg: 3,09

Visningar

Sverigepremiär 2020-08-21 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?