Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel In My Head
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Form Delvis animerad
Genomsnittsbetyg 3,09 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 2020-11-27

Handling

"Som 16-åring släpper Yung Lean en musikvideo på Youtube som över en natt når miljoner visningar. Tillsammans med sitt crew Sad Boys åker han på världsturné och hyllas av alla från...

Visa hela handlingen

Press

Yung Lean: In My Head fick betyg av 10 av våra 15 källor.Kristoffer Viita, Kulturnyheterna, betyg 4: “Kulturkrocken när svenskt svårmod remixas med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Momento Film AB
Samproduktionsbolag Film Capital Stockholm
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Nonstop Entertainment AB 2020

Handling

"Som 16-åring släpper Yung Lean en musikvideo på Youtube som över en natt når miljoner visningar. Tillsammans med sitt crew Sad Boys åker han på världsturné och hyllas av alla från Frank Ocean till Justin Bieber. Filmen är en fängslande 'coming of age'-berättelse om en resa genom berömmelse, droger, vänskap och psykisk ohälsa." (produktionsbolagets synopsis)

Tekniska fakta

Bildformat 1.78:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Hastighet 25
Längd i minuter 97 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Yung Lean: In My Head fick betyg av 10 av våra 15 källor.

Kristoffer Viita, Kulturnyheterna, betyg 4: “Kulturkrocken när svenskt svårmod remixas med drömmen om amerikansk gränslöshet är till en början förförisk men byts mot en obehaglig fixering. ”Vi måste fixa crystal meth innan vi lämnar södern” säger producenten Gud när turnébussen stannat, och pratar vidare om att han skulle byta sitt liv mot droger. In my head är motsatsen till de fjäskiga pr-produkter som blivit den allt vanligare formen av musikdokumentär på senare år. Istället för att sopa mörkret under mattan vill Henrik Burman gå till botten med alla trauman.”

Sofia Sundström, TT, betyg 4: ”En fördel med att göra en dokumentär om någon från generation Z är att de själva redan har samlat mängder av rörligt material i sin mobilkamera. Antagligen krävs det både ångestdämpande och andningsövningar för att orka gå igenom den förmodade oändliga mängden skakiga vertikala klipp (testa själv att mäta den konstnärliga kvaliteten på dina senaste 100 mobilfilmsinspelningar). Samtidigt är det just det som ger unika ögonblicksbilder från Yung Leans artistresa.”

Jacob Lundström, Dagens Nyheter, betyg 3: ””Yung Lean: In my head” är en kronologisk resumé som saknar dramaturgisk stadga, möjligen för att berättelsen om Jonatan Leandoer Håstad inte är färdigskriven. Det är ingen sedelärande film om att akta sig för den amerikanska rapdrömmen, även om huvudpersonen själv verkar landa i att han måste leva mer socialrealistiskt. Det är däremot en både skrämmande och finstämd skildring av kreativitetens kraft.”

Mats Johnson, Göteborgsposten, betyg 3: ”Jag saknar en del bitar. Jonatans föräldrar borde ha fått mer tid framför kameran, och trots att dokumentären heter ”In my head” får vi aldrig några svar på vad som egentligen försiggår inne i huvudpersonens hjärna. Intervjuerna handlar mer om musik än om psykologi, men det kanske är så som de unga fansen vill ha det?”

Oscar Westerholm, Sydsvenskan, betyg 2: ”Det är dock en bitvis underhållande musikfilm, med flera träffsäkra scener som blottar skarven mellan att vara ung vuxen och världskändis. Som när huvudpersonen har fått ett företagskort men inte begriper hur man drar av en kaffe med Adrian Lux på deklarationen. Filmen gör också flera tappra försök med att skildra psykisk ohälsa, något som känns viktigt ett par år efter Aviciis död. Men ”In my head” förbrukar i slutänden alldeles för mycket energi åt att vara didaktisk kring sin konservativa drogpolitik. Det finns knappt något utrymme åt musiken och människan bortanför det demoniserade knarkruset.”

Genomsnittsbetyg: 3.09

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 3

Dagens Nyheter – 3

Göteborgs-Posten -3

Sydsvenskan -2

Aftonbladet – 2

Expressen –

SVT Kulturnyheterna – 4

TV4 Nyhetsmorgon – 4

SR Kulturnytt -

Filmtopp -

Moviezine –

TT –4

P4 Björns Filmguide –3

Västerbottens-Kuriren -

Nöjesguiden - 3

Visningar

Sverigepremiär 2020-11-27 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?