Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör. Född Carl Thomas Staffan Hildebrand i Johannes församling, Stockholm.-Staffan Hildebrand är främst känd för sina ungdomsskildringar under 1980-talet, filmer som totalsågades av kritikerkåren men älskades av den svenska tonårspubliken.Hildebrand föddes och växte upp på Östermalm i Stockholm. Han gjorde sig först ett namn som Asien-korrespondent för SVT under början och mitten av 1970-talet. I den rollen levererade han bland annat ett stort antal reportage från slutskedet av Vietnamkriget. Efter hemkomsten till Sverige...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född Carl Thomas Staffan Hildebrand i Johannes församling, Stockholm.

-

Staffan Hildebrand är främst känd för sina ungdomsskildringar under 1980-talet, filmer som totalsågades av kritikerkåren men älskades av den svenska tonårspubliken.

Hildebrand föddes och växte upp på Östermalm i Stockholm. Han gjorde sig först ett namn som Asien-korrespondent för SVT under början och mitten av 1970-talet. I den rollen levererade han bland annat ett stort antal reportage från slutskedet av Vietnamkriget. Efter hemkomsten till Sverige jobbade Hildebrand på Aktuellts ungdomsredaktion och det var där han började sin filmbana med ett antal dokumentärer, t.ex. Fjortonsårslandet (1979) som skildrar ett gäng unga Stockholm-skejtares vardag och framtidsdrömmar. Hildebrand fortsatte därefter som frilansfilmare och 1982 vann han SVT-priset Guldantennen för sin dokumentär om den uppmärksammade kriminella organisationen Skomakarligan.

Året därpå var det sedan dags för Hildebrand att göra debut som spelfilmregissör och manusförfattare med ungdomsfilmen G, som är hans mest kända verk. Filmen tar sin utgångspunkt i studentexamensdagen för polarna Kim, Robban och Alexander. Tittaren får sedan följa de tre killarnas första steg ut i vuxenvärlden och problem de ställs inför i form av droger, sexualitet, girighet och svek. Hildebrand är på intet sätt rädd för att med tydliga pekpinnar tala om för publiken vilka vägar som är rätt respektive fel att välja, något som fick kritikerkåren att utnämna honom till "moralkakornas hovpredikant". G lyckades dock locka de svenska ungdomarna till biosalongerna i massor (över 500 000 besökare). Bidragande orsaker till detta var en tematik som målgruppen kunde relatera till, musik som integrerades i handlingen samt att populära artister som Niels Jensen, Magnus Uggla och Reeperbahn förekom i rollistan.

Efter några mindre uppmärksammade filmer gjorde Hildebrand 1987 vad som kom att bli hans andra kultstämplade verk, Stockholmsnatt. Filmen skildrar en ung invandrarkille med identitetskris i det svenska samhället och hur det drar in honom i en ständigt stegrande våldsspiral (den debuterande Paolo Roberto i huvudrollen spelar mer eller mindre sig själv). Stockholmsnatt visades bland annat för svenska högstadieelever som en anti-våldsfilm, men i efterhand kan man förmoda att Robertos snygga taekwondo-sparkar snarare fungerade som en inspirationskälla ute på skolgårdarna.

Efter följande års Ingen kan älska som vi övergav Hildebrand till stora delar regissörsrollen och har sedan dess främst varit engagerad i olika projekt i kampen mot AIDS världen över. Så sent som 2011 gjorde han emellertid en lyckad comeback med dokumentärfilmen Hooked for Life, där han bland annat följer upp vad som hände med de unga skejt-killarna från Fjortonårslandet.

Martin Ohlsson (2014)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Roll
Speaker
Tack till

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?