Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk dokumentär- och experimentfilmare. Född i Kristianstad.-Carl Slättne växte upp i Kristianstad. Efter avbrutna naturvetenskapliga studier i Lund sökte sig Slättne till Stockholm där han antogs till den nystartade redigeringsutbildningen vid Sveriges Radio 1963. Redan under utbildningen kom han att arbeta som nyhetsredigerare. 1968 anställdes han som producent av Sveriges Radio och arbetade på televisionen till 1982 då han blev frilans. Slättne arbetade tillsammans med Pistolteatern under 1960-talet och var engagerad i de filmfestivaler som anordnades vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk dokumentär- och experimentfilmare. Född i Kristianstad.

-

Carl Slättne växte upp i Kristianstad. Efter avbrutna naturvetenskapliga studier i Lund sökte sig Slättne till Stockholm där han antogs till den nystartade redigeringsutbildningen vid Sveriges Radio 1963. Redan under utbildningen kom han att arbeta som nyhetsredigerare. 1968 anställdes han som producent av Sveriges Radio och arbetade på televisionen till 1982 då han blev frilans. Slättne arbetade tillsammans med Pistolteatern under 1960-talet och var engagerad i de filmfestivaler som anordnades vid Drakabygget i Örkelljunga. En Film - En Antifilm - En FilmFilm är en anarkistisk kortfilm som gisslar det samtida medieetablissemanget, ett tema som återkommer i Slättnes filmer. Han gjorde under 1960-talet flera experimentella kortfilmer, framför allt för TV, men gjorde sig sedan framför allt känd för att utveckla den politiska dokumentären. 1970-1971 sändes Från socialism till ökad jämlikhet, en serie i åtta delar om den svenska arbetarrörelsens historia som Slättne gjorde tillsammans med Hans O. Sjöström. TV-serien som byggde på ett omfattande forskningsarbete och hade ett uttalat vänsterperspektiv fick utstå hård kritik, inte minst från SAP, och fälldes sedermera av Radionämnden. Efter detta blev han alltmer kringskuren på televisionen, men fortsatte att göra produktioner som granskade maktutövning och maktmissbruk.

Göinge jaktscener (1981), Marknadsgyckel (1981), Babylon - Råttans tidevarv (1983), Smörgåsbordet (1984) och Urskogen eller Kulturen! (1985) bildar en tematiskt sammanhållen serie med essäfilmer där Slättne granskar förhållandet mellan staden och landsbygden, mellan centrum och periferi, mellan priviligierade och utsatta, ofta med utgångspunkten i Skåne dit han flyttade tillbaka under 1980-talet. Här fullkomnade han sin egen form av intellektuellt montage, där egna och andras tagningar fogas samman, och där bilderna spelas ut mot en ofta ironisk kommentar. Han gjorde också tillsammans med sin hustru Karin ett antal lågmälda men ändå formmedvetna kortfilmer som bland annat dokumenterar skånsk industrihistoria.

Carl Slättne var en av de riktigt egensinniga förnyarna av den svenska dokumentärfilmen, en ständigt experimenterande konstnär som inte lät sig inordnas i traditionella genrer.

Lars Gustaf Andersson (2012), redigerad 2015

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?