Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1983). Född Inga-Lill Maria Andersson i Vikingstad, Östergötland. På högstadiet i Malmslätt valde hon först teater som fritt valt ämne men hoppade sedan av och lärde sig i stället maskinskrivning. När hon gick på gymnasium i Linköping på sociala linjen med estetisk inriktning kom intresset tillbaka och efter studenten kom hon via Skara Skolscen till Scenskolan i Göteborg 1976-1979. Gun Jönsson, som A. menar betytt mycket för hennes utveckling, handplockade henne efter examen till Norrköping-Linköpings stadsteater. Till...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1983). Född Inga-Lill Maria Andersson i Vikingstad, Östergötland.

På högstadiet i Malmslätt valde hon först teater som fritt valt ämne men hoppade sedan av och lärde sig i stället maskinskrivning. När hon gick på gymnasium i Linköping på sociala linjen med estetisk inriktning kom intresset tillbaka och efter studenten kom hon via Skara Skolscen till Scenskolan i Göteborg 1976-1979. Gun Jönsson, som A. menar betytt mycket för hennes utveckling, handplockade henne efter examen till Norrköping-Linköpings stadsteater. Till Dramaten kom hon 1985 där hon fick stor uppmärksamhet för sin roll i Hurly burly (1987) och som Tania i pjäsen Några Sommarkvällar på jorden (1986) som även gjordes för tv 1987.

Hon har blivit något av specialist på flickroller av det mer känslomässigt problemfyllda slaget likt den karaktär som hon gestaltade i tv-uppsättningen av En doft av honung (1984). Det är truliga, ledsna, ilskna och gravida karaktärer som är vilsna och utstötta.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?