Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från ca 1981), regissör, musiker. Född i Solna. Han är uppväxt i Stockholmsförorten Huvudsta och hade en minst sagt besvärlig barn- och ungdom som mobboffer och hamnade, som han uttryckt det senare, i halvkriminella gängbildningar. För en tid var han tillsammans med sin tvillingbror Richard verksam som rockmusiker i bandet Rockvindar. Han fick tidigt en längtan att bli skådespelare för att så att säga revanschera sig för sin uppväxt och sökte sig till Scenskolan i Stockholm där han kom in 1981 och utexaminerades 1984....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från ca 1981), regissör, musiker. Född i Solna.

Han är uppväxt i Stockholmsförorten Huvudsta och hade en minst sagt besvärlig barn- och ungdom som mobboffer och hamnade, som han uttryckt det senare, i halvkriminella gängbildningar. För en tid var han tillsammans med sin tvillingbror Richard verksam som rockmusiker i bandet Rockvindar. Han fick tidigt en längtan att bli skådespelare för att så att säga revanschera sig för sin uppväxt och sökte sig till Scenskolan i Stockholm där han kom in 1981 och utexaminerades 1984. Dessförinnan hade han gjort sin filmdebut i tv-serien Peters baby (1978) som en stökig yngling. Enligt egen uppgift hade han erbjudits huvudrollen men tackat nej. Han spelade därefter på olika scener som TUR-teatern, Teater Bouffons, Stockholms stadsteater och gjorde sin Dramatendebut 1986 i Gertrud, vilket enligt honom själv blev ett förfärligt misslyckande. Senare scenroller blev desto mer uppmärksammade som den i Spindelkvinnans kyss på Pistolteatern 1988.

Det var mer av en tillfällighet som han själv började regissera och denna verksamhet har därefter tagit överhanden. Som skådespelare har han dock varit relativt produktiv och hans främsta roller har, som han själv framhållit, varit porträtt av olika typer av förlorare, t.ex. huvudpersonen i tv-serien Goltuppen (1991), den hårt kriminelle Lars-Peter, som i hans beskrivning bär på ett slags sorg, en vrede som brustit. Detta understryks mer än väl av hans mörka utstrålning och intensiva spel. Han var också Don Juan i Ragnar Lyths tv-film om densamme (1987).

Han är inte bara en framstående skådespelare utan lika mycket en utmärkt sångare och estradör. Mycket av uppmärksamheten på senare år kring Thorsten Flinck har dock riktats mot andra sidor och skandalrubrikerna har duggat tätt. Hans många frispråkiga uttalanden om svensk teater och olika skådespelare har måhända inte fallit alla på läppen. 1996 blev han utsatt för Ingmar Bergmans skarpa kritik i samband med Dramatens uppsättning av Misantropen vilket resulterade i att Bergman inhiberade ett tilltänkt gästspel i USA. Hans verksamhet som ledare för Teater Plaza har också skapat negativa rubriker och verksamheten där fick ett brått slut med uppsättningen av Fadren (2000) som omgavs av kontroverser. Det har också varit mycket skriverier om missbruksproblem, en fängelsevistelse och kontroversen kring hans tilltänkta uppsättning av Sotarpojken på Stadsteatern 2000, där han avkopplades från hela föreställningen. Samtidigt hotades han av avsked från Dramaten om han inte tog itu med sina problem. Han blev avporträtterad i en något sensationsbetonad tv-dokumentär, Thorsten Flinck. Ett konstnärsporträtt visad 2002 i TV3. Där bekräftades att han på sätt och vis uppfyller rollen för en typiskt svensk fascination - på mediets distans - av det självförbrännande geniet, att jämföra med medelsvenskens dyrkan av en Bellman.

När han 1997 tilldelades Svenska Dagbladets Thaliapris var det främst för sitt regiarbete. Samma år tilldelades han det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium.

2012 medverkade Flinck tillsammans med Revolutionsorkestern i den svenska Melodifestivalen med bidraget Jag reser mig igen som slutade på en åttondeplats i finalen.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?