Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Engelsk-svensk regissör. Född i Gosport, södra England. Gift med skådespelaren Helena Bergström.-Colin Nutley fick sin utbildning vid en konstskola i Portsmouth och påbörjade därefter sin karriär inom brittisk TV som grafisk designer. Efter ett tag övergick han till att verka som frilansande regissör och gjorde drama och dokumentärer för olika brittiska TV-kanaler. I Sverige inleddes karriären på allvar 1984 när Nutley regisserade TV-serien Annika och tre år senare kom långfilmsdebuten och det stora...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Engelsk-svensk regissör. Född i Gosport, södra England. Gift med skådespelaren Helena Bergström.

-

Colin Nutley fick sin utbildning vid en konstskola i Portsmouth och påbörjade därefter sin karriär inom brittisk TV som grafisk designer. Efter ett tag övergick han till att verka som frilansande regissör och gjorde drama och dokumentärer för olika brittiska TV-kanaler. I Sverige inleddes karriären på allvar 1984 när Nutley regisserade TV-serien Annika och tre år senare kom långfilmsdebuten och det stora genombrottet i form av den svarta komedin Nionde kompaniet. Ett par år senare skildrade Nutley det svenska småstadslivet och den karaktäristiska dansbandskulturen i Black Jack (1990) för att 1992 regissera jättesuccén Änglagård som fortfarande är en av de största publikframgångarna i svensk filmhistoria. Filmen gav även Nutley en Guldbagge för bästa regi. Därefter har Nutley fortsatt att göra framgångsrika filmer, bl. a. två uppföljare till Änglagård och den Oscarsnominerade Under solen (1998). Trots att Nutley är född och uppvuxen i England har han har ofta hyllats för sin förmåga att lyckas fånga det typiskt svenska och detta ska ha varit huvudanledningen till att han gavs förtroendet att regissera invigningen av den nya svenska nationalarenan Friends Arena under hösten 2012.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1993 Bästa regi Änglagård
Guldbaggenominerad Stockholm 1993 Bästa manuskript Änglagård
Pris Stockholm 1986 Femte generationen (Expressens TV-hederspris)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Ljuddesign
Coproducent
Samproducent
Verkställande producent
Exekutiv producent
Ansvarig utgivare
Copyright

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?