Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 985). Född i Nyköping.Han kom in på skådespelarbanan vid sen ålder. Han utbildade sig 1980-1983 vid Scenskolan i Malmö efter att tidigare arbetat som mellanstadielärare. Dock hade han tidigare sysslat med viss amatörteaterverksamhet men upplevde nu ett behov att växla spår i livet. Efter examen blev han kontrakterad av Dramaten i två år men upplevde umgänget med jämngamla men mycket mer erfarna kollegor som något besvärligt och arbetade parallellt med amatörgruppen Studioteatern i Malmö. Det var först när han 1991 kom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 985). Född i Nyköping.

Han kom in på skådespelarbanan vid sen ålder. Han utbildade sig 1980-1983 vid Scenskolan i Malmö efter att tidigare arbetat som mellanstadielärare. Dock hade han tidigare sysslat med viss amatörteaterverksamhet men upplevde nu ett behov att växla spår i livet. Efter examen blev han kontrakterad av Dramaten i två år men upplevde umgänget med jämngamla men mycket mer erfarna kollegor som något besvärligt och arbetade parallellt med amatörgruppen Studioteatern i Malmö. Det var först när han 1991 kom till Backa teater i Göteborg som han upplevde en vändpunkt i skådespelandet och fann det hela mer stimulerande. Därefter har han även varit flitigt verksam i Göteborg TV:s dramaproduktioner, främst genom sin stora roll som tvetydig godsförvaltare i den övernaturliga serien Sjätte dagen (1999-200). Har med sitt mörka och lätt dolska utseende ofta fått spela lite mer skumma men beklagansvärda typer såsom den patetiske småskurken i serien Kuriren (1988). Även hans första stora spelfilmroll som en av båtägarna som dras in i bedrägliga äventyr i Jungfruresan (1988) kan ses ur detta perspektiv. Han har emellertid även spelat en lång rad poliser, bl a i serien Stieg Trenter-filmatiseringar i TV från I dag röd (1987) och framåt, lärare i Glappet (1997) och hade en stor roll som konstnärens sonson i TV-operan Porträttet (1999). Han har ofta anlitats som uppläsare i radion. Han är sambo med skådespelerskan Anna Söderling.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?