Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1981). Född Lars Evert Roland Lindquist i Eksjö, Småland. Han växte upp i Huskvarna med en far som spelade amatörteater, en farbror som var pingstpastor och farfar som var amatörpredikant. Teaterintresset väcktes i Huskvarna Folkets Park där det spelades teater av kringresande sällskap. Han var till sjöss under en tid innan han återvände till Sverige och Göteborg. Där provspelade han vid Folkteatern och blev engagerad och gjorde 1956 sin professionella debut på denna scen. Han var sedan fast engagerad vid teatern till säsongen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1981). Född Lars Evert Roland Lindquist i Eksjö, Småland.

Han växte upp i Huskvarna med en far som spelade amatörteater, en farbror som var pingstpastor och farfar som var amatörpredikant. Teaterintresset väcktes i Huskvarna Folkets Park där det spelades teater av kringresande sällskap. Han var till sjöss under en tid innan han återvände till Sverige och Göteborg. Där provspelade han vid Folkteatern och blev engagerad och gjorde 1956 sin professionella debut på denna scen. Han var sedan fast engagerad vid teatern till säsongen 1995/96 med kortare avbrott för gästspel vid Åbo Svenska Teater och vid Riksteatern.

Lindkvist är en mycket lågmäld aktör som emellanåt fått spela mer osympatiska karaktärer, t.ex. som Oskar i Momåla i Raskens (1976). Han har varit något av en stöttepelare i Göteborgs-tv:s dramaproduktion, i regel som birollsskådespelare, och har medverkat i de flesta produktioner man gjort där, kanske mest känd som den tjänsteman från lantbruksnämnden som var ormen i paradiset i serieomgångarna av Hem till byn (från 1971), den godmodige Elof i Alby i Hedebyborna (1978 och 1980) och som den lågmälde poliskommissarie Gryt i flera omgångar av serierna om poliserna i Strömstad, från Polisen som vägrade ge upp (1984) och framåt.

(P O Qvist 2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?