Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1985). Född Eva Maria Karlsson i Norrköping. Efter gymnasiet gjorde hon flera försök att komma in vid olika scenskolor och via Skara Skolscen kom hon så småningom in vid Scenskolan i Malmö 1979-1982. Efter examen blev hon engagerad vid Helsingborgs stadsteater där Stellan Olsson upptäckte henne och gav henne huvudrollen i sin kontroversiella tv-serie Jane Horney (1985), vilken blev till ett stort genombrott för henne och hon har ofta förknippats med just denna roll. Hon har vidare haft stora uppgifter i tv-serier som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1985). Född Eva Maria Karlsson i Norrköping.

Efter gymnasiet gjorde hon flera försök att komma in vid olika scenskolor och via Skara Skolscen kom hon så småningom in vid Scenskolan i Malmö 1979-1982. Efter examen blev hon engagerad vid Helsingborgs stadsteater där Stellan Olsson upptäckte henne och gav henne huvudrollen i sin kontroversiella tv-serie Jane Horney (1985), vilken blev till ett stort genombrott för henne och hon har ofta förknippats med just denna roll. Hon har vidare haft stora uppgifter i tv-serier som bokhandlare i Varuhuset (1989) och sjöbefäl i Rederiet (1996-2001) vilket ytterligare förstärkt bilden av hennes förmåga av att kunna lite mer okomplicerade men starka kvinnoroller, t.ex. som lärarinna i de två filmerna om Bullerbyn, Alla vi barn i Bullerbyn (1986) och Mer om oss barn i Bullerbyn (1987). Hon har i intervjusammanhang sagt att för henne är teater ett sätt förmedla kunskap på det känslomässiga planet. Hon är emellertid mer mångsidig än så och har bl.a. turnerat med den egenhändigt förfärdigade enmansföreställningen Mitt liv med Björn B. och anlitas även som föredragshållare i allehanda ämnen.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?