Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1985). Född Nils Ragnar Moritz i Tallinn, Estland. Han kom till Sverige 1949 och efter avbrutna gymnasiestudier studerade han vidare vid folkhögskola och sedan vid Konstfack. Han arbetade inom en mångfald av yrken som brevbärare, sjöman, hamnarbetare innan han 1974 blev engagerad av Pistolteatern som scenograf i samband med att denna flyttade till Vasastaden och började också skådespela med debut i Åh, vad revolutionen är härlig!!.... Han stannade vid denna scen till 1984 som skådespelare och scenograf innan han 1984 blev medgrundare av...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1985). Född Nils Ragnar Moritz i Tallinn, Estland. Han kom till Sverige 1949 och efter avbrutna gymnasiestudier studerade han vidare vid folkhögskola och sedan vid Konstfack. Han arbetade inom en mångfald av yrken som brevbärare, sjöman, hamnarbetare innan han 1974 blev engagerad av Pistolteatern som scenograf i samband med att denna flyttade till Vasastaden och började också skådespela med debut i Åh, vad revolutionen är härlig!!.... Han stannade vid denna scen till 1984 som skådespelare och scenograf innan han 1984 blev medgrundare av Boulevardteatern och medverkade bl.a. i filmen Teaterterroristerna (1986) som byggde på dess första uppsättning från 1985 och som är en absurd skildring av en liten, fri teaters villkor. Han fortsatte att spela och vara scenograf vid denna scen till 1998. Han är även verksam vid i dockteatergruppen Långa Näsan, där hans hustru Ingrid Jalmert-Moritz är konstnärlig ledare och vid Stockholms stadsteater som kostym- och dockmakare, scenograf m.m. Som skådespelare utmärks han främst av en komik som har starka inslag av absurditet, mycket märkbar t.ex. i barnserien Snörpingar (1994 och 1995), där han hade en större roll. Han var också den exotiske herr Omar i TV:s adventskalender T. Sventon praktiserande privatdetektiv (1989) samt i spelfilmen T. Sventon och fallet Isabella (1991). Han har därutöver spelat Gideon Wahlberg i TV-serien om Edvard Persson, Allt ljus på mig! (1987) och hans estniska ursprung kom till användning när han gjorde en mycket särpräglad affärsman från detta land i serien Skilda världar (1997). I övrigt har han i regel utnyttjats mer för små men pregnanta biroller där samma förmåga till absurda rolltolkningar varit påtagligt synlig. (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?