Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1980), regissör och manusförfattare (filmer 1989-1990). Född Leif Johan Gunnar Hedenberg i Maria Magdalena församling, Stockholm. Han är uppväxt i Bromma och var i sin ungdom både ryttare på elitnivå och lovande fotbollsspelare i AIK:s juniorlag. Sedan började skådespeleriet locka efter några besök på Dramaten och 1978 kom han in vid Scenskolan i Malmö. Efter examen 1981 fick han engagemang vid Dramaten men valde 1983 att sluta för att bli frilans. Han medverkade bl.a. i Fri Proteaterns uruppförande av Magnus Dahlströms...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1980), regissör och manusförfattare (filmer 1989-1990). Född Leif Johan Gunnar Hedenberg i Maria Magdalena församling, Stockholm.

Han är uppväxt i Bromma och var i sin ungdom både ryttare på elitnivå och lovande fotbollsspelare i AIK:s juniorlag. Sedan började skådespeleriet locka efter några besök på Dramaten och 1978 kom han in vid Scenskolan i Malmö. Efter examen 1981 fick han engagemang vid Dramaten men valde 1983 att sluta för att bli frilans. Han medverkade bl.a. i Fri Proteaterns uruppförande av Magnus Dahlströms uppmärksammade Skärbrännaren (1987) som året efter gjordes i en tv-version. Hedenberg kom också att medverka i en del tv-serier, som gjorde honom mer välkänd. Riktigt känd, både på gott och på ont, blev han för sin roll som "elaking" i tv-serien Varuhuset (1988), en roll som kom att medföra en del obehag rent privat.

Gemensamt för många av de roller han spelat i olika serier är att de är inte helt sympatiska typer som t.ex. den förföriske dramaeleven i tv-serien Lackalänga (1987). Mer nyanserad och sympatisk blev han senare som arrendatorsson i Rosenholm (1990) och i Skilda världar (1999-2002) som sjöman och en orossjäl vilken hade svårt att anpassa sig till tillvaron i land. Under 2000- och 2010 talet har Hedeberg varit flitigt använd som röstskådespelare för de svenska versionerna av amerikanska barn- och ungdomsfilmer. Bland dessa uppdrag märks rösten åt Kapten Haddock i The adventures of Tintin: The secret of the unicorn (Steven Spielberg, 2011) samt åt Django i Ratatouille (Brad Bird, 2007) Han har även verkat som manusförfattare, revyaktör, rockmusiker i bandet Rökrock samt som travexpert i tv.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11.

Insatser

Regi
Manus
Producent
Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?