Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelare och regissör. Född Lennart Hjalmar Hjulström i Karlstad. Han växte upp i ett professorshem i Uppsala och studerade sociologi vid universitetet. Redan under studietiden medverkade han i spex och studentteaterverksamhet och i början av 60-talet sökte han sig till Göteborgs Stadsteaters elevskola där han kom in 1961 och blev premiärelev 1963. Efter elevskolan blev han engagerad vid Göteborgs stadsteater där han kom att medverka vid bildandet av den gruppteaterverksamhet som skulle röna stor uppmärksamhet. I samarbete mellan skådespelarna och författaren...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare och regissör. Född Lennart Hjalmar Hjulström i Karlstad.

Han växte upp i ett professorshem i Uppsala och studerade sociologi vid universitetet. Redan under studietiden medverkade han i spex och studentteaterverksamhet och i början av 60-talet sökte han sig till Göteborgs Stadsteaters elevskola där han kom in 1961 och blev premiärelev 1963. Efter elevskolan blev han engagerad vid Göteborgs stadsteater där han kom att medverka vid bildandet av den gruppteaterverksamhet som skulle röna stor uppmärksamhet. I samarbete mellan skådespelarna och författaren Bengt Bratt tillkom från 1967 pjäser som t.ex. Flotten, Hemmet och Sandlådan, vilka Hjulström senare även skulle sätta upp för tv under det tidiga 1970-talet. Under arbetet upptäckte man att det behövdes en sammanhållande kraft och Hjulström kom att börja verka som regissör, först på scenen och något senare för Göteborgs-tv, där han åstadkom en rad uppmärksammade filmer och serier som t.ex. Gyllene år (1975).

Mellan 1976 och 1984 var han chef för Folkteatern i Göteborg. Han utnämndes till professor i regi vid Dramatiska Institutet 1989 och arbetade som sådan till 1994. Från 1992 har han verkat vid Dramaten som regissör och skådespelare. Han har i intervjuer berättat att han under uppväxten i det högborgerliga hemmet i Uppsala hellre fascinerades av det myllrande folklivet på bakgården än det som levdes hemma. Detta har också satt sina spår i hans teaterarbete där han varit särskilt samhällsorienterad och engagerad i att föra ut teatern till bredare publikgrupper. Vid sidan av denna verksamhet har han varit flitigt verksam som skådespelare där han med sin ganska mörka och nedtonat auktorativa framtoning blivit mångsidigt användbar. Han har sålunda spelat så väsenskilda karaktärer som human präst i sin egen Undanflykten (1987), flygöverste i Tre kärlekar (1989 och 1991), Victor Sjöström i Bildmakarna (2000), iskall byråkrat som justitieministern i Lars Molins Korset (1985) liksom en synnerligen obehaglig svensk maffiaboss i serien av Beck-filmer: Beck - Vita nätter (1998) och Beck - Money Man (1998). På 2010-talet har han bl. a. setts som Carl Hamiltons chef och mentor DG i filmerna Hamilton - I nationens intresse (Kathrine Windfeld, 2012) samt Hamilton - Men inte om det gällde din dotter (Tobias Falk, 2012)

Han har erhållit Svenska Dagbladets Thaliapris 1968, det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1985 samt Dramatens O'Neill-stipendium 1994. 1995 erhöll han den kungliga medaljen Litteris et artibus. Han är gift med skådespelerskan Gunilla Nyroos samt far till skådespelaren Niklas Hjulström och tv-programledaren och regissören Carin Hjulström-Livh.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11

Utmärkelser

Festivalpris Siena 2002 Reparation (särskilt omnämnande)
Pris Stockholm 1988 (Augustpriset)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?