Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Speaker
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och tv-roller från 1984). Född Ann Louise Maria Petrén i Västerås.-Ann Petrén spelade amatörteater i skolan och tänkte först utbilda sig till lärare. Efter ett år på teaterhögskolan i Malmö tog teaterintresset över och hon kom i kontakt med Teater 23 i samma stad. Därefter följde utbildning 1976-1979 vid Scenskolan i Malmö och sedan sju år vid länsteatern i hemstaden Västerås. Via en sejour vid Norrbottensteatern kom hon till Stockholm där hon var med och startade Boulevardteatern tillsammans med bl.a. Michael Segerström,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och tv-roller från 1984). Född Ann Louise Maria Petrén i Västerås.

-

Ann Petrén spelade amatörteater i skolan och tänkte först utbilda sig till lärare. Efter ett år på teaterhögskolan i Malmö tog teaterintresset över och hon kom i kontakt med Teater 23 i samma stad. Därefter följde utbildning 1976-1979 vid Scenskolan i Malmö och sedan sju år vid länsteatern i hemstaden Västerås. Via en sejour vid Norrbottensteatern kom hon till Stockholm där hon var med och startade Boulevardteatern tillsammans med bl.a. Michael Segerström, och medverkade i deras första föreställning "Teaterterroristerna" (1985, filmad 1986). Vid denna tidpunkt började hon bli mer allmänt uppmärksammad som en komisk begåvning. 1988 kom hon till Stockholms stadsteater och Unga Klara där hon mötte Suzanne Osten som hon menar varit en inspirerande kraft. På denna scen har hon bl.a. haft en uppmärksammad roll som barn i Ostens pjäs "Pyret" (1991).

Petrén har sysslat en del med dans och mim vid bl.a. Moderna Dansteatern. Påverkad av Pina Bausch har hon velat undersöka drivkrafterna bakom handlandet och är i viss mening en ganska fysiskt utåtriktad skådespelare som brukar kunna blanda komik med tragik på ett lite speciellt sätt. Hennes film- och TV-roller har i regel varit av det något mindre men pregnanta slaget med ett stort antal mammor och lärarinnor. Med sitt allvarliga ansikte brukar hennes humor stundtals bli ganska gravallvarlig och torr, som det utsökta och lilla polisporträtt hon gör i filmen Mamy Blue (Martin Lima de Faria, 1999). 2003 fick hon ett större genombrott hos både publik och kritiker med sin medverkan i Björn Runges Om jag vänder mig om, en roll som gav henne Guldbaggen för bästa skådespelerska.

1997 erhöll hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium och 2005 blev hon Guldbaggenominerad för bästa kvinnliga biroll i Masjävlar (Maria Blom, 2004).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-08

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2012 Bästa kvinnliga huvudroll Happy End
Pris Göteborg 2008 Viveka Seldahl-priset 2008
Guldbaggenominerad Stockholm 2005 Bästa kvinnliga biroll Masjävlar
Guldbagge Göteborg 2004 Bästa skådespelerska Om jag vänder mig om
Festivalpris Setubal 2004 Om jag vänder mig om (bästa kvinnliga skådespelare, Festroia - International Film Festival Setúbal, Portugal)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?