Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Ljusdal. Hon spelade teater redan i småskolan och lär då till egen förtjusning ha spelat en grym läkare. Efter gymnasiet gick hon på Skara Skolscen och arbetade sedan som påkläderska vid Stora Teatern i Göteborg innan hon utbildade sig vidare 1982-1985 vid Scenskolan i Stockholm. Hon fick omedelbart fast anställning vid Dramaten och fick något av genombrott där 1987 i Drottningens juvelsmycke. Därefter har karriären bara gått framåt men hon har dock tills vidare avböjt vidare internationalla engagemang efter rollen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Ljusdal.

Hon spelade teater redan i småskolan och lär då till egen förtjusning ha spelat en grym läkare. Efter gymnasiet gick hon på Skara Skolscen och arbetade sedan som påkläderska vid Stora Teatern i Göteborg innan hon utbildade sig vidare 1982-1985 vid Scenskolan i Stockholm. Hon fick omedelbart fast anställning vid Dramaten och fick något av genombrott där 1987 i Drottningens juvelsmycke. Därefter har karriären bara gått framåt men hon har dock tills vidare avböjt vidare internationalla engagemang efter rollen i Stanley Kubricks sista film Eyes Wide Shut (1999).

Hon har med sin utstrålning ofta fått spela lite fala och iskalla kvinnor på scen och i film som t.ex. i Markisinnan de Sade (även gjord för tv 1992), Blodsbröllop och särskilt påtagligt i tv-serien Goltuppen (1991) där hon var den kriminelle huvudpersonens kallhamrade fästmö som sviker honom. Även som "offer" i Anders Nilssons actionfilmer Noll tolerans (1999) och Livvakterna (2001) har hon uppvisat samma kylighet i rolltolkningarna av kvinnan som förföljs av den organiserade brottsligheten. Hon har visat lite varmare sidor som t.ex. snäll mamma i barnserien Snörpingar (1994 och 1995) och läkare i Skärgårdsdoktorn (1998 och 2000). Under senare delen av 2000-talet och inledningen av 2010-talet har hon främst återigen setts som Helen Andersson, sedermera Falk, i de massproducerade Johan Falk-filmerna.

1993 fick hon det norska filmpriset Amanda för rollen i Telegrafisten och 2011 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11.

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Göteborg 2004 Bästa kvinnliga biroll Om jag vänder mig om
Pris Stockholm 2000 Noll tolerans (årets filmpar, t.m. Jakob Eklund; enl. Filmpublicisternas förening)
Amanda Haugesund 1993 Telegrafisten (bästa kvinnliga huvudroll)

Insatser

Roll
Medverkande
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?