Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Sven Thomas Hansson i Sundbyberg. Han kommer från förorten Kärrtorp i Stockholms södra förorter och var som ung en lovande fotbollsspelare som kom så långt som spel i Djurgårdens A-lag och juniorlandslaget och till och med förutspåddes en karriär som fotbollsproffs. Han lämnade emellertid det hårda fotbollslivet och började arbeta i diverse yrken samt reste runt i världen. Han gjorde ett försök att komma in vid Scenskolan men misslyckades med detta. I stället bildade han tillsammans med några andra i början av 1980-talet en fri...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Sven Thomas Hansson i Sundbyberg.

Han kommer från förorten Kärrtorp i Stockholms södra förorter och var som ung en lovande fotbollsspelare som kom så långt som spel i Djurgårdens A-lag och juniorlandslaget och till och med förutspåddes en karriär som fotbollsproffs. Han lämnade emellertid det hårda fotbollslivet och började arbeta i diverse yrken samt reste runt i världen. Han gjorde ett försök att komma in vid Scenskolan men misslyckades med detta. I stället bildade han tillsammans med några andra i början av 1980-talet en fri teatergrupp, Teater Cameleont. På uppdrag av Svenska kyrkan skrev han pjäsen En joker i leken om några arbetslösa ungdomar. Teater Cameleont blev sedermera Club Cameleont med en bredare kulturverksamhet. Där blev han upptäckt av en producent vid Stockholms stadsteater som engagerade honom vid teatern där han gjorde debut 1985 i Arnold. Där förblev han i ett par år och detta blev också hans huvudsakliga skådespelarutbildning.

Eftersom han inte hade någon formell utbildning kunde han inte stanna kvar vid stadsteatern men blev i stället engagerad av Dramaten, där han förblivit. Med sitt utseende och sin utstrålning har han ofta fått spela tuffa men hyggliga unga män med problem, speciellt tydligt i roller som den i långserien Det var då ... (1989), Destination Nordsjön (1990) eller Nionde kompaniet (1987) som var hans genombrott på film, ibland mer sensibla karaktärer som den i Enskilda samtal (1996) eller som förlamad flygare i Älskar älskar inte (1995). Emellanåt har han även fått göra mer otrevliga figurer som i Lars Noréns Personkrets 3:1 (1998), som fånge i Vägen ut (1999) eller som svensk maffiaboss i Hassel/Förgörarna (2000). Under 2000-talet sågs han också ofta i rollen som Münster i filmerna om kommisarie Van Veeteren.

Han var tidigare gift med skådespelerskan Lena Endre.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-11.

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?