Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Framförs av
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Göran Axel Ragnerstam i Katarina församling, Stockholm. Han är uppväxt på Söder, där omgivningens teaterintresse inte var särskilt stort, och senare i Vällingby. Fadern var emellertid något teaterintresserad och brukade spela för sina barn och kom senare att uppmuntra sin son att gå vidare på skådespelarbanan. Ragnerstam kom att spela en del i skolan och vid gymnasiet var han med att sätta upp rockoperan Tommy. När han slutade skolan arbetade han en tid vid postens verkstad. Efter militärtjänsten...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Göran Axel Ragnerstam i Katarina församling, Stockholm.

Han är uppväxt på Söder, där omgivningens teaterintresse inte var särskilt stort, och senare i Vällingby. Fadern var emellertid något teaterintresserad och brukade spela för sina barn och kom senare att uppmuntra sin son att gå vidare på skådespelarbanan. Ragnerstam kom att spela en del i skolan och vid gymnasiet var han med att sätta upp rockoperan Tommy. När han slutade skolan arbetade han en tid vid postens verkstad. Efter militärtjänsten såg han en annons om skådespelarutbildning och blev intresserad och började studera vid Kulturama. Han var med och bildade en fri grupp och studerade vidare 1981-1984 vid Scenskolan i Malmö. Efter examen följde mot slutet av 1980-talet bl.a. engagemang vid Göteborgs stadsteater som han lämnade i slutet av 1990-talet när han upplevde hur politikerna började montera ner verksamheten.

I början av karriären kan man lägga märka till honom som lite udda och blyga ungdomar såsom hans biroll i kultserien Lackalänga (1987) och med åren har hans förmåga att spela avvikande karaktärer väsentligt förstärkts. Ett något klumpigt kroppspråk, en släpig röst och de stirrande ögonen har gjort honom väl lämpad för sådana rollfigurer som tangerar gränsen till det psykotiska eller rent psykopatiska. Regissören Tomas Alfredson har betecknat Ragnerstam som en skådespelare med en oerhörd närvaro och som saknar tricks, "på något sätt ett öppet sår". Sålunda har han fått göra en del sådana karaktärer på samhällets botten i några Lars Norénpjäser som Personkrets 3:1 (1998) och Skuggpojkarna (2001) och har i bland rubricerats som "Noréns skuggpojke". Som mest skrämmande var han kanske i tv-serien Sjätte dagen (1999-2000) som psykopatisk studierektor.

En väl så märklig roll gjorde han som chef med udda managementmetoder i Suxxess (2002). Själv har han sagt sig tycka om att gestalta människor man inte riktigt förstår. 1994 erhöll han det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium. När han senare erhöll 2002 års Guldbagge för bästa manliga biroll i Suxxess höll han ett tacktal som mycket väl speglade något av den förvirring som ofta präglar hans rollfigurer. Han är gift med skådespelerskan Carina Boberg.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2003 Bästa manliga biroll Suxxess

Insatser

Musikstycken

Framförs av

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?