Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1987). Född Jill Anita Irene Ung i Lundby, Göteborg.Hon blev tidigt intresserad av teater och efter att ha deltagit i en amatörtävling fick hon jobb vid en nyårsrevy i Uddevalla. Hon kom sedermera vid mitten av 1970-talet att börja spela revy hos bl.a. Sten-Åke Cederhök på Lisebergsteatern och därefter följde turnéer i folkparkerna, bl.a. med rockgruppen ”Kung Sune och Göteborgsrockarna”  innan hon utbildade sig 1982-1985 vid Scenskolan i Malmö. Därefter har hon varit verksam vid Västernorrlands regionteater,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1987). Född Jill Anita Irene Ung i Lundby, Göteborg.

Hon blev tidigt intresserad av teater och efter att ha deltagit i en amatörtävling fick hon jobb vid en nyårsrevy i Uddevalla. Hon kom sedermera vid mitten av 1970-talet att börja spela revy hos bl.a. Sten-Åke Cederhök på Lisebergsteatern och därefter följde turnéer i folkparkerna, bl.a. med rockgruppen ”Kung Sune och Göteborgsrockarna”  innan hon utbildade sig 1982-1985 vid Scenskolan i Malmö. Därefter har hon varit verksam vid Västernorrlands regionteater, Malmö stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Göteborgs stadsteater, Borås stadsteater och under de senare åren vid Lisebergsteatern.

På teatern har hon haft ett varierat rollregister från den elaka syster Ratched i Gökboet (1997) i Borås eller dramat Alla mina söner (1991) på Göteborgs stadsteater till komedier och farser, där hon bl.a. spelat med Stefan & Christer på Vallarna i Falkenberg. Efter några smärre tv-roller blev hon mer känd som mamma Birgitta i Fucking Åmål (1998) och mammatypen har hon fortsatt spela i sin största roll hittills i den mångåriga som vardagsmänniskan och adjunkten som dras in i hemskheter och övernaturligheter i serien Sjätte dagen.(1999-2001). Vid sidan av detta har hon även synts som sjukhusdirektör i Vita lögner (1999-2000). 1989 erhöll hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Hon är gift med skådespelaren Dag Malmberg.

 P O Qvist (2004)

 

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?