Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Arkitekt
Scenograf
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk scenograf. Född i Västra Harg. Död i Malmö.-Tänk på ett hem eller en miljö från en svensk film från 1940-eller 1950-talet och det är med stor sannolikhet en interiör skapad av P.A. Lundgren. Per Axel Lundgren var en av svensk films mest kreativa filmarkitekter, eller scenografer, som yrket kom att kallas senare.Lundgren föddes i Östergötland i en statarfamilj. Han sökte sig till Svensk Filmindustri 1934 och arbetade sedan i många år som assistent till filmarkitekten Bengt Duroj. Den första egna framgången som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk scenograf. Född i Västra Harg. Död i Malmö.

-

Tänk på ett hem eller en miljö från en svensk film från 1940-eller 1950-talet och det är med stor sannolikhet en interiör skapad av P.A. Lundgren. Per Axel Lundgren var en av svensk films mest kreativa filmarkitekter, eller scenografer, som yrket kom att kallas senare.

Lundgren föddes i Östergötland i en statarfamilj. Han sökte sig till Svensk Filmindustri 1934 och arbetade sedan i många år som assistent till filmarkitekten Bengt Duroj. Den första egna framgången som filmarkitekt, med ansvar för all miljö och rekvisita som visades i bild, fick Lundgren med Excellensen (1944), i regi av Hasse Ekman för Terrafilm. Denna film spelades in nästan helt och hållet i studio och var en antinazistisk film där inga nazistsymboler över huvud taget fick synas i bild. I nästa film, Hampe Faustmans Flickan och djävulen (1944), fick Lundgren för första gången skapa en historisk miljö, något han skulle komma att bli en mästare på.

1946 gjorde Lundgren sin första film med Ingmar Bergman, Det regnar på vår kärlek. Det blev 17 filmer allt som allt med Bergman, som krävde mycket av den som skulle bygga demonregissörens inre universum. Men Lundgren visade sig vara outtröttlig när det gällde att hitta exakt rätt inspelningsplats eller inredningsdetalj. Många av hans miljöer i Bergmans filmer bidrar därmed starkt till filmernas klassikerstatus. Vem kan till exempel glömma Desirée Armfeldts boudoir i Sommarnattens leende (1955), vindsrummet i Så som i en spegel (1961), hotellet i Tystnaden (1963) eller kyrkmålningarna i Det sjunde inseglet (1957), som i själva verket var utförda av Lundgren själv.

Parallellt med Bergman arbetade Lundgren även med många andra regissörer, som Alf Sjöberg, Gustaf Molander, Ivar Johansson, Lars-Eric Kjellgren, Hasse Ekman, Vilgot Sjöman och Jan Troell. I filmer som Fröken Chic (Hasse Ekman, 1959), En handfull kärlek (Vilgot Sjöman, 1974), Troells Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972) samt Tage Danielssons Ronja Rövardotter (1977), uppvisade Lundgren en imponerande bredd och yrkesskicklighet. Han visade sig vara lika hemma i ett småländskt torp på 1860-talet som i ett elegant funkishem på 1950-talet.

1960 tilldelades Lundgren Svenska Filmsamfundets plakett och 1974 erhöll han en special-Guldbagge för En handfull kärlek. En dokumentär, Filmarkitekt P.A. Lundgren, gjordes av Erik Bäfving och Anders Lundgren 1998.

Mikaela Kindblom (2011)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1974 Juryns specialbagge En handfull kärlek (scenografi - juryns specialbagge)
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1960 (plakett)

Insatser

Scenograf
Arkitekt
Roll
Rekvisita
Kläder

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?