Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Sven Thomas Roos i Eskilstuna. Under tonåren spelade han klarinett och saxofon i några småband och efter skolan sysslade han med industriarbete i några år med något vaga framtidsplaner. Så småningom tog skådespelarplanerna över, hjälpta av de gamla upplevelserna av att uppträda på scen. Han bedrev i slutet av 1960-talet teaterstudier i Norrköping och var sedan med att 1969/70 starta Modellteatern i hemstaden Eskilstuna, som med sin uppsökande verksamhet kom att räknas som en av Sveriges främsta barnteatergrupper med föreställningar som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Sven Thomas Roos i Eskilstuna.

Under tonåren spelade han klarinett och saxofon i några småband och efter skolan sysslade han med industriarbete i några år med något vaga framtidsplaner. Så småningom tog skådespelarplanerna över, hjälpta av de gamla upplevelserna av att uppträda på scen. Han bedrev i slutet av 1960-talet teaterstudier i Norrköping och var sedan med att 1969/70 starta Modellteatern i hemstaden Eskilstuna, som med sin uppsökande verksamhet kom att räknas som en av Sveriges främsta barnteatergrupper med föreställningar som t.ex. Med slöja och svärd som sedan televiserades 1981 och Storklas och Lillklas (tv-version 1982). När teatern 1983 sedan flyttade sina bopålar till Stockholm och ändrade namnet till Orionteatern följde han med och spelade där till 1994 med stora roller som t.ex. Den Okände i Strindbergs Till Damaskus (1987). Därefter har spelat vid Folkoperan, Boulevardteatern, Teater Galeasen 1995, turnerat med Riksteatern samt regisserat i Köpenhamn. Från 1996 har han varit vid Stockholms stadsteater och där medverkat bl.a. i jätteuppsättningen Nicholas Nickleby (1999). Han har också varit flitigt verksam i tv, där han med sin naturliga och stora auktoritativa utstrålning ofta fått gestalta sådana figurer som advokater, journalister, präst i Richard Hoberts svit om de sju dödssynderna, kriminalpoliser som i de två filmerna i serien Jakten på en mördare (1999) och så vidare men var också minnevärd som den alkoholiserade juridikprofessorn i tv-serien Skilda världar (2001-2002).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?