Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1970). Född Mari-Ann Lundgren i Ljusdal, Hälsingland.Hon började spela teater i slutet av 1940-talet vid Medborgarhusets barnteater i Stockholm, föregångaren till Vår Teater, som då leddes av Elsa Olenius. Den mer professionella debuten kom ett tiotal år senare vid andra halvan av 1950-talet då hon 1957 började vid Riksteatern och dess uppvisnings- och repetitionsscen Riksteaterns Studio och turnerade med Riksteatern under några säsonger från våren 1958 med första större roll i Anne Franks dagsbok 1958-59....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1970). Född Mari-Ann Lundgren i Ljusdal, Hälsingland.

Hon började spela teater i slutet av 1940-talet vid Medborgarhusets barnteater i Stockholm, föregångaren till Vår Teater, som då leddes av Elsa Olenius. Den mer professionella debuten kom ett tiotal år senare vid andra halvan av 1950-talet då hon 1957 började vid Riksteatern och dess uppvisnings- och repetitionsscen Riksteaterns Studio och turnerade med Riksteatern under några säsonger från våren 1958 med första större roll i Anne Franks dagsbok 1958-59. Efter ett kort uppehåll kom hon hösten 1962 till Atelierteatern i Göteborg och följande år kom hon in vid Scenskolan i Göteborg. Efter examen 1966 blev engagerad vid Folkteatern i Göteborg, där hon förblev till pensioneringen 1995. Hon har sedan dess spelat på olika scener som Angereds teater, Riksteatern och Folkteatern samt vid Göteborgs-tv. Har också varit flitigt verksam som uppläsare i radion.

Det vilar ett stillsamt och tillbakadraget allvar över många av Ann Lundgrens rollskapelser, vilket kanske förklarar varför hon uppmärksammats så lite av tidningsskribenter och andra. Det framgår särskilt tydligt i en del av de senare tv- och filmrollerna som Damen i handskdisken (1992), Rika barn leka bäst (1997), där det blev en bisarr kontrast mellan hennes lugna utstrålning och rollen som bordellens dominanta madam, och som trotjänarinna i långserien Sjätte dagen (1999-2001), där hon var en slående kontrast mot den i övrigt galna familj hon tjänade. Rollen i Knäckebröd med hovmästarsås (1988, gjord för tv 1991) var f.ö. specialskriven för henne. Hon är gift med skådespelaren Martin Berggren.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?