Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk filmregissör, författare och läroverkslärare. Född Rut Gunhild Hillarp i Lund.-Rut Hillarp har en given plats i den svenska litterära efterkrigsmodernismen där hon framträdde med såväl diktsamlingar som romaner, präglade av en erotisk bildvärld och mytologiska mönster. Efter några decenniers tystnad som författare återkom hon på 1980-talet som poet, nu experimenterande med fotografier och fotomontage i anslutning till poesin. Mindre känt är att hennes visuella och expressiva fantasi också kom till uttryck i några...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk filmregissör, författare och läroverkslärare. Född Rut Gunhild Hillarp i Lund.

-

Rut Hillarp har en given plats i den svenska litterära efterkrigsmodernismen där hon framträdde med såväl diktsamlingar som romaner, präglade av en erotisk bildvärld och mytologiska mönster. Efter några decenniers tystnad som författare återkom hon på 1980-talet som poet, nu experimenterande med fotografier och fotomontage i anslutning till poesin. Mindre känt är att hennes visuella och expressiva fantasi också kom till uttryck i några experimentfilmer vilka tillkom i samarbete med den rumänske fotografen och filmaren Mihail Livada, vars betydelse för svensk experimentfilm är svår att överskatta. Tillsammans gjorde de 1949 Det underbara mötet, en associativ fantasi om ett kärleksmöte. Trots de tekniska begränsningarna lyckades här Hillarp bildsätta den starka sensualism som är kärnan i henne lyriska skapande. När Svensk experimentfilmstudio - sedermera Arbetsgruppen för film - bildades 1950 fortsatte Hillarp med De vita händerna (1950), som liksom föregångaren var inspelad på smalfilm. De vita händerna – där förutom Livada också några av Hillarps diktarkolleger medverkade - är en omdiktning av Tristan och Isolde där arkaiserande bildelement följer varandra. Filmen vann pris som Årets smalfilm 1950 och är ett av de mer kända verken från den svenska experimentfilmens 1950-tal. Hillarp framträdde sedan inte offentligt som filmare förrän 1970 med collagefilmen Vart vill du rida hän? som bygger på en dikt av Karl Vennberg.

Birgitta Holm – som var en nära vän med Rut Hillarp – gav 2011 ut hennes dagböcker samt en monografi, "Rut Hillarp: Poet och erotiskt geni".  Där dokumenteras hennes fascination för filmen och hennes komplicerade relation med den undflyende Livada, och där passerar också andra gestalter revy från den svenska experimentfilmens outforskade historia, från Eivor Burbeck till Jean-Clarence Lambert.

Lars Gustaf Andersson (2012)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?