Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född Alma Inga Kristina Jonsson i Bollnäs, Hälsingland. Hon är född och gjorde skådespelardebut som Inga Jonsson. På hemorten arbetade hon på sjukhus med tanke på att bli sjukgymnast men valde sedan teaterbanan. 1953 flyttade hon till Stockholm och började vid Willy Koblancks teaterskola och kom först till Skolbarnteatern där Per Verner Carlsson verkade som regissör. Sedan följde en period vid Riksteatern innan hon 1960 blev fast anställd vid Stockholms stadsteater. Under tolv år var hon vid dess annexscen Unga Klara där hon spelade mycket teater...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Alma Inga Kristina Jonsson i Bollnäs, Hälsingland.

Hon är född och gjorde skådespelardebut som Inga Jonsson. På hemorten arbetade hon på sjukhus med tanke på att bli sjukgymnast men valde sedan teaterbanan. 1953 flyttade hon till Stockholm och började vid Willy Koblancks teaterskola och kom först till Skolbarnteatern där Per Verner Carlsson verkade som regissör. Sedan följde en period vid Riksteatern innan hon 1960 blev fast anställd vid Stockholms stadsteater. Under tolv år var hon vid dess annexscen Unga Klara där hon spelade mycket teater för barn. Här kom hon även att samarbeta med Suzanne Osten vilket hon betecknat som sina mest beydelsefulla år, inte minst när det gäller att söka publikkontakt. Hon har flera gånger samarbetat med Staffan Westerberg i dennes dockteaterföreställningar vilka även gjorts för tv som Kaspers fettisdag (1975) och Ensamhetsgumman och småfolket (1976).

På senare år har det blivit några kluriga gummor som i barnäventyrsserien Vintergatan 5b (2001) och Tillbaka till Vintergatan (2003). Hon har också spelat med i amatörföreställningar i hemtrakterna i Hälsingland med pjäsen Flottarliv.

Hon är gift med skådespelaren, regissören och producenten Lasse Sarri och mor till skådespelaren Olle Sarri.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?