Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller från 1984). Född Johan Hjalmar Alexander Skarsgård i Vällingby, Stockholm. Son till skådespelaren Stellan Skarsgård. Bror till skådespelarna Gustaf och Bill Skarsgård. - Alexander Skarsgård gjorde sin skådespelardebut i fyraårsåldern vid Vår Teaters barnteaterverksamhet. Några år senare spelade han med i Åke och hans värld (Allan Edwall, 1984). Efter ytterligare några barnroller, bl.a. i TV-filmen Hunden som log (1989), kom han att uppleva uppmärksamheten och kändisskapet som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (filmroller från 1984). Född Johan Hjalmar Alexander Skarsgård i Vällingby, Stockholm. Son till skådespelaren Stellan Skarsgård. Bror till skådespelarna Gustaf och Bill Skarsgård.

-

Alexander Skarsgård gjorde sin skådespelardebut i fyraårsåldern vid Vår Teaters barnteaterverksamhet. Några år senare spelade han med i Åke och hans värld (Allan Edwall, 1984). Efter ytterligare några barnroller, bl.a. i TV-filmen Hunden som log (1989), kom han att uppleva uppmärksamheten och kändisskapet som påfrestande och tvekade länge inför att bli skådespelare. Först efter militärtjänsten gjorde han sitt val och efter engelskstudier i Leeds studerade han ett halvår vid teaterskolan Marymount i New York 1997-98. Efter detta fick han engagemang under ett par säsonger i såpan Vita lögner (1999-2000), en enligt honom själv hård men lärorik period där han fick möjlighet att lära av mer erfarna skådespelare. Rollen i Vingar av glas (Reza Bagher, 2000) gav honom ytterligare ett tillfälle att visa sin begåvning för att spela unga och rastlösa ynglingar. Han har dock uttalat sin tveksamhet inför att hamna i ett sådant speciellt fack. 2003 gjorde han filmregidebut tillsammans med Björne Larson med en nyinspelning av kortfilmen Att döda ett barn.

Skargård har under 2000-talet etablerat sig som en internationell skådespelare genom medverkan i de amerikanska TV-serierna Generation Kill och True Blood. Han har även en roll i Lars von Triers Melancholia (2011). 2018 vann Skarsgård, som första manliga skådespelare någonsin, en Golden Globe för sin insats i serien Big Little Lies.

P O Qvist (2004), redigerad 2018-01-08

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa manliga biroll Hundtricket : The Movie

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?