Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1985). Född i Västerleds församling, Stockholm.-                                                            Melinda Kinnaman är dotter till en amerikansk desertör som kom till Sverige i början av 1970-talet. Efter att ha läst en annons om...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1985). Född i Västerleds församling, Stockholm.

-                                                           

Melinda Kinnaman är dotter till en amerikansk desertör som kom till Sverige i början av 1970-talet. Efter att ha läst en annons om provfilming anmälde hon sig och fick rollen som ung flicka i Lasse Hallströms Mitt liv som hund (1985) vilket innebar ett omedelbart genombrott. Detta ledde till fler uppmärksammade film- och teaterroller som t.ex. i Ormens väg på hälleberget (Bo Widerberg, 1986), samt ytterligare ett par roller för Widerberg i TV-uppsättningarna En far (1988) och Vildanden (1989). Hon fick även huvudrollen i Colin Nutleys TV-serie Vägen hem (1989) om en svensk au pair-flicka som möter kärleken i England med åtföljande kulturkrockar.

Efter gymnasiet började hon arbeta i långvården och det var inte självklart att fortsatta skådespelarbanan. Samarbetet med Widerberg (i synnerhet de två tidigare nämnda TV-rollerna) sporrade henne emellertid att gå vidare. Han visade henne att skådespelandet är något på liv och död och hon utbildade sig därefter vid Teaterhögskolan i Stockholm 1991-1994. Direkt efter utbildningen blev hon en del av Dramatens fasta ensemble. Sedan dess har hon etablerat sig ytterligare med bl.a. ett par roller som neurotisk och själsligt sårad ung kvinna i pjäser av Lars Norén, som även gjorts i TV-versioner, som Ett sorts Hades (1996) och Personkrets 3:1 (1998). 2002 hade hon en uppmärksammad filmroll som invandrarflicka vars moderna idéer krockar med sin familjs traditionella syn på en kvinnas plats i Hus i helvete (Susan Taslimi).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-17

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?