Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1981). Född Ing-Marie Gunilla Jessica Carlsson i Jönköping, Småland. Efter skolan arbetade hon flera år i olika yrken medan hon läste in gymnasieämnena, och efter Skara Skolscen 1978-79 utbildades hon vid Scenskolan i Göteborg 1979-1982. Under elevtiden fick hon sin första filmroll som en av flickorna i Lasse Hallströms film Tuppen (1981) och blev några år senare mer upppmärksammad i samme regissörs Mitt liv som hund (1985). Därefter var hon verksam vid Götateatern och Borås stadsteater. Hennes stora berömmelse...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1981). Född Ing-Marie Gunilla Jessica Carlsson i Jönköping, Småland.

Efter skolan arbetade hon flera år i olika yrken medan hon läste in gymnasieämnena, och efter Skara Skolscen 1978-79 utbildades hon vid Scenskolan i Göteborg 1979-1982. Under elevtiden fick hon sin första filmroll som en av flickorna i Lasse Hallströms film Tuppen (1981) och blev några år senare mer upppmärksammad i samme regissörs Mitt liv som hund (1985). Därefter var hon verksam vid Götateatern och Borås stadsteater. Hennes stora berömmelse vilar dock i första rummet på hennnes mångåriga medverkan som Mimmi Gustavsson i tvåloperan Tre Kronor (1994-1997), som ligger i linje med hennes övriga rollskapelser i det frodiga och folkliga facket. Detsamma kan sägas om hennes betydande roller som lanthandlerska i Änglagård (1992) och Änglagård - andra sommaren (1994). Rollen som den bitchiga och småriviga Mimmi, en handlingskraftig, orädd och driftig kvinna med skinn på näsan är en rolltyp som hon säger sig uppskatta. En något annorlunda roll var som tragisk alkoholist i tv-dramaserien om folksjukdomar, En dag i taget. Alkoholism (1999). Under 2000-talet sågs hon bl. a. gestalta polisen Bodil Lettermark åtta gånger i filmerna om Martin Beck.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-12

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?