Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Ralph Ingemar Karlsson i Göteborg. Hans teaterintresse tog i sin början när han i 9:e klass blev engagerad som statist för Göteborgs stadsteaters uppsättningar av Flotten (1967) och Sandlådan (1968). Därefter genomgick han en teaterkurs vid ABF för att därpå efter en kortvarig anställning vid vid Volvo börja som scenarbetare vid stadsteatern. Där tog han lektioner för Gun Jönsson och han utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1975-1978 för att sedan få engagemang vid Norrbottensteatern....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Ralph Ingemar Karlsson i Göteborg.

Hans teaterintresse tog i sin början när han i 9:e klass blev engagerad som statist för Göteborgs stadsteaters uppsättningar av Flotten (1967) och Sandlådan (1968). Därefter genomgick han en teaterkurs vid ABF för att därpå efter en kortvarig anställning vid vid Volvo börja som scenarbetare vid stadsteatern. Där tog han lektioner för Gun Jönsson och han utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1975-1978 för att sedan få engagemang vid Norrbottensteatern. Vid mitten av 1980-talet återkom han till Göteborgs stadsteater där han förblev till 1999. Därefter har han arbetat som frilans.

Länge var han en ganska obemärkt och anonym skådespelare, men rollen som pappan i Fucking Åmål (1998) gjorde honom mer välkänd. Denna roll medförde i sin tur att han fått spela en lång rad fäder till mer eller mindre problemfyllda barn såsom i tv-filmen Bekännelsen (2001) där han som polis motvilligt upptäcker att sonen är mördare. Det mörka och nollställda ansiktsuttrycket och den dystra utstrålning han har i denna film understryker väl de samvetskval denna rollfigur genomgår. Detta liknar även den roll som familjefar med egna problem och mörka hemligheter som han spelar i filmen Sleepwalker (2000). Samma egenskaper har senast brukats för en en större uppgift i den övernaturliga serien de drabbade (2003). P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa manliga biroll Fucking Åmål

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?