Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Regissör, manusförfattare, ljudtekniker m.m. Född Stern Thomas Roger Samuelsson i Lidköping, växte upp i Västervik. Efter skolan gick han till sjöss i handelsflottan vid 17 års ålder. 1963 flyttade Samuelsson till Stockholm, där han tog realskolekompetens och under två år läste till ingenjör. På kvällarna arbetade han extra som scenarbetare på Dramaten. Efter militärtjänst i Boden fick Samuelsson jobb som vaktmästare på Sveriges Radios Aktuellt-redaktion. Så småningom blev han B-ljudtekniker på olika teaterproduktioner och studioprogram. Han gjorde under...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör, manusförfattare, ljudtekniker m.m. Född Stern Thomas Roger Samuelsson i Lidköping, växte upp i Västervik.

Efter skolan gick han till sjöss i handelsflottan vid 17 års ålder. 1963 flyttade Samuelsson till Stockholm, där han tog realskolekompetens och under två år läste till ingenjör. På kvällarna arbetade han extra som scenarbetare på Dramaten. Efter militärtjänst i Boden fick Samuelsson jobb som vaktmästare på Sveriges Radios Aktuellt-redaktion. Så småningom blev han B-ljudtekniker på olika teaterproduktioner och studioprogram. Han gjorde under den här tiden också egna kortfilmer, som visades i program typ Anslagstavlan. Mellan 1970-72 gick Samuelsson på Dramatiska Institutets ljudlinje. Hans första uppdrag var som ljudtekniker på den norska produktionen "Anton" i regi av Per Blom. Under ett antal år var Samuelsson verksam som ljudtekniker i Norge, där han bl.a. arbetade med Anja Breien på "Den allvarsamma leken". Till dags dato har han ljudlagt närmare 20 långfilmer. 1985 kom Samuelsson i kontakt med Omegafilm och svarade både för ljudet och klippningen till Mats Arehns "Dödspolare". Därefter var han även med om att skriva manuset till Arehns succé "Om kärlek". Han har senare även klippt "Fiendens fiende" och "Ha ett underbart liv". 1987 debuterade Samuelsson som långfilmsregissör med filmen "PS sista sommaren". Därpå regisserade han 15 avsnitt i TV4:s serie "Nordsjön". (Klas Freund 1993)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Redigering
Ansvarig utgivare
Efterarbetsansvarig
Undervattensfoto
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?