Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (4 st)

Beskrivning

Skådespelare, manusförfattare och regissör i teater-, TV- och spelfilmssammanhang. Född Dan Peter Dalle i Sankt Görans församling, Stockholm. Han är uppväxt i Täby i en gedigen borgerlig omgivning och började med teater i grundskolan. Som han senare berättat berodde detta på att inte tillräckligt många elever hade börjat med fotografi, som var hans ursprungliga tillvalsämne, utan man gjorde om det till teater i stället. Han läste därefter data på universitetet och utbildade sig till systemprogrammerare samtidigt som han sysselsatte sig med studentspex...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare, manusförfattare och regissör i teater-, TV- och spelfilmssammanhang. Född Dan Peter Dalle i Sankt Görans församling, Stockholm.

Han är uppväxt i Täby i en gedigen borgerlig omgivning och började med teater i grundskolan. Som han senare berättat berodde detta på att inte tillräckligt många elever hade börjat med fotografi, som var hans ursprungliga tillvalsämne, utan man gjorde om det till teater i stället. Han läste därefter data på universitetet och utbildade sig till systemprogrammerare samtidigt som han sysselsatte sig med studentspex tillsammans med Ulf Larsson. Därefter arbetade han bl.a. som reseledare, blev emellertid mer och mer inriktad på att bli skådespelare och kom in 1981 på Scenskolan i Stockholm efter ett flertal försök. Efter examen 1984 var han en kortare tid vid Stockholms stadsteater men valde att hoppa av och bli frilans. Då gjorde han bl.a. sketcher för radioprogrammet Metropol och egna uppsättningar på Boulevardteatern.

I slutet av 1980-talet kom han att formera Lorrygänget tillsammans med några gamla kamrater från Scenskolan, Johan Ulveson, Lena Endre, Gunilla Röör och Ulla Skoog. Den komik som de utvecklade i flera serieomgångar i tv mellan 1989 och 1995 samt i biofilmen Yrrol (1994) väckte stor anklang och kan ses som en av de mer spännnande och nyskapande grenarna i den moderna svenska komedin.

Peter Dalle, som även regisserat flera omgångar av tv-serien samt filmen Yrrol, gjorde själv en klassisk figur som den bortkomne och töntige uppfinnaren från Sundbyberg. I mycket är Lorrykomiken en spegel av en modern värld där så att säga allt fast förflyktigats, där alla materiella behov tillfredsställts men känslolivet kommit på undantag och människors relationer mest av allt formuleras i slagfärdiga cynismer.

Med delvis samma medarbetare har han senare både som skådespelare och regissör följt upp denna komiktradition i tv-serier som Persons parfymeri (1997) och Jävla Kajsa (1999). Parallellt med detta blev Peter Dalle också mycket uppmärksammad, både på gott och ont, i rollen som den elake svärsonen i tv-serien Goda grannar (1987). Dalles rollskapelse var så övertygande att han många gånger utsattes för hot av tittare som inte kunde skilja på roll och skådespelare.

 

1995 tilldelades han Povel Ramels kaRAMELodiktstipendium för sina insatser som underhållare. Han erhöll 1994 års Guldbagge för bästa manus för Yrrol och 1997 Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium. Även som skådespelare har Dalle belönats med en Guldbagge då han 2011 fick birollspriset för sin insats i Hannes Holms Himlen är oskyldigt blå (2010).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-12

Utmärkelser

Guldbagge 2011 Bästa manliga biroll Himlen är oskyldigt blå
Festivalpris Sannio 2006 Skenbart (bästa regi/best director vid festivalen i Sannio, Italien)
Lûbeck 2004 Skenbart (Nordische Filmtage, Lübeck. Publikpriset)
Norddeutscher Rundfunk Lûbeck 2004 Skenbart (Nordische Filmtage, Lübeck.)
Pris Stockholm 1995 (Karamelodiktstipendiet)
Guldbagge Stockholm 1995 Bästa manuskript Yrrol (tillsammans med Rolf Börjlind)

Insatser

Musikstycken

Textförfattare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?