Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1986). Född Jacqueline Anna Charlotte Ramel i Solna. Efter gymnasiet åkte hon till München där hon började arbeta som fotomodell och fortsatte denna karriär i Paris, London, Sydney och New York. Hon återvände 1986 till Stockholm då hon fick en filmroll i Den frusna leoparden, som dock visade sig bli en missräkning. När hon samma år deltog i en teaterworkshop i Stockholm med Elisabeth Seth, som undervisar enligt Lee Strasbergs metodik, fick hon rådet att söka sig till New York och hon åkte och studerade vid The Rapp Theatre...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1986). Född Jacqueline Anna Charlotte Ramel i Solna.

Efter gymnasiet åkte hon till München där hon började arbeta som fotomodell och fortsatte denna karriär i Paris, London, Sydney och New York. Hon återvände 1986 till Stockholm då hon fick en filmroll i Den frusna leoparden, som dock visade sig bli en missräkning. När hon samma år deltog i en teaterworkshop i Stockholm med Elisabeth Seth, som undervisar enligt Lee Strasbergs metodik, fick hon rådet att söka sig till New York och hon åkte och studerade vid The Rapp Theatre Company och kom inom denna grupp att syssla med allt från traditionell teater till musikvideor och experimentell kortfilm. När hon fick erbjudande om en roll i filmen Tryggare kan ingen vara ... (1991) återvände hon till Sverige igen. Även denna film visade sig bli en flopp och liksom även en tredje en tid därefter, Lust (1994).

Trots dessa motgångar har hon med sin vackert svala utstrålning visat sig ha mer potential för skådespelande än vad dessa filmer medgav, bl.a. som kriminalspanare i tv-serien Anmäld försvunnen (1995) samt en av de bärande rollerna som receptionist och ensamstående mor med problem i såpan hotel Seger (2000-2001). Under 2000-talet har hon framför allt kunnat ses i den återkommande rollen som polisen Anja Månsdottir i filmerna om Johan Falk.

Hon har även spelat vid Teater Galeasen i Fassbinder-pjäsen Änglar eller Soporna, staden och döden (1995), varit medmanusförfattare till kortfilmen Grynnan (1996) samt regisserat en del avsnitt för tv-serien Vänner >< fiender. Hon är sambo med skådespelaren och regissören Stefan Larsson.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-13

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?