Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelare. Född John Björn Sture Kjellman i Östra Grevie, Skåne. Han är uppväxt i Trelleborg i samma "jantesamhälle" som Ernst-Hugo Järegård, vilket han också berört vid flera tillfällen. Han menar dock i motsats till den senare att detta inte enbart kunde uppfattas som en begränsande faktor utan lika mycket ses som en tillgång genom att fungera som en uppmaning att vara ödmjuk inför sitt yrke. Sitt tidigaste teaterintresse fick han utlopp för genom den verksamhet som bedrevs inom Vi Unga i grannorten Skegrie. Vid Katedralskolan i Lund läste han drama som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född John Björn Sture Kjellman i Östra Grevie, Skåne.

Han är uppväxt i Trelleborg i samma "jantesamhälle" som Ernst-Hugo Järegård, vilket han också berört vid flera tillfällen. Han menar dock i motsats till den senare att detta inte enbart kunde uppfattas som en begränsande faktor utan lika mycket ses som en tillgång genom att fungera som en uppmaning att vara ödmjuk inför sitt yrke. Sitt tidigaste teaterintresse fick han utlopp för genom den verksamhet som bedrevs inom Vi Unga i grannorten Skegrie. Vid Katedralskolan i Lund läste han drama som tillvalsämne och han kom in vid Scenskolan i Malmö 1984. Redan under praktiktiden kom han i kontakt med Unga Klara i Stockholm och Suzanne Osten, som han menar var av stor betydelse och som lärt honom vikten av att våga vara egensinnig.

Efter examen 1987 kom han som fast engagerad till Stockholms stadsteater. Ett mycket genomgående drag för hans mest uppmärksammade roller, främst i en del tv-serier, har varit som romantisk, närmast oskuldsfull karaktär vilket i mycket understryks av hans ansikte och speciella, sammetsmjuka röst och han har t.o.m. fått epitetet Sveriges Johnny Depp. Därför var han t.ex. mycket lämpad att gestalta den mobbade huvudpersonen i Jonas Gardells serie En komikers uppväxt (1992), vilken tar sin revansch genom att bli en framgångsrik ståuppkomiker som kan gyckla med förtrycket. Samma oskuldsfullhet unyttjades lika effektivt när han dessförinnan gjorde den unge fången i tv-serien Fasadklättraren (1991), som blev något av ett genombrott. En senare roll som oskyldig på flykt undan rättvisan i tv-serien Frihetens skugga (1994) faller inom samma kategori liksom filmrollen som transvestit i Livet är en schlager (2000). Av samma anledning blev valet av honom som rollen som Pelle Svanslös i tv-serien (1997) och biograffilmen Pelle Svanslös och den stora sKattjakten (2000) närmast lika självklar. Under andra halvan av 00-talet syntes Kjellman inte lika frekvent på bioduken men under 2010-talet har filminsatserna på nytt ökat och han har bl. a. kunnat ses i rollen som Anders Schyman i filmatiseringarna av Liza Marklund böcker om journalisten Annika Bengtzon. Han har vid sidan av skådespelandet också gjort sig känd som en stor schlagerfantast och kännare.

Han erhöll 1999 års Guldbagge för rollen i Vägen ut.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-18

Utmärkelser

Festivalpris Lecce 2003 Klassfesten (bästa manliga skådespelare)
Guldbagge Stockholm 2000 Bästa skådespelare Vägen ut
Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa skådespelare Adam & Eva
Pris Stockholm 1997 Adam & Eva (årets filmpar /se nedan/; Filmpublicisternas premienämnds belöning)

Insatser

Ljudtekniker
Roll
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?