Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Exekutiv producent

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1987). Född Jan Torsten Mybrand i Kolsva, Västmanland. På gymnasiet gick han på maskinteknisk linje och utbildade sig sedan till instrumentmakare. Han arbetade först vid Volvo i Köping och senare vid Kolsva järnverk och blev nyfiken på teater när han gjorde militärtjänsten. Han hade först tänkt sig en bana som yrkesofficer och under utbildning vid kompanibefälsskola fick han sin första teaterupplevelse och senare hemma i Köping när han såg Länsteaterns uppsättning av Herr Puntila och hans dräng Matti. Han fann...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1987). Född Jan Torsten Mybrand i Kolsva, Västmanland.

På gymnasiet gick han på maskinteknisk linje och utbildade sig sedan till instrumentmakare. Han arbetade först vid Volvo i Köping och senare vid Kolsva järnverk och blev nyfiken på teater när han gjorde militärtjänsten. Han hade först tänkt sig en bana som yrkesofficer och under utbildning vid kompanibefälsskola fick han sin första teaterupplevelse och senare hemma i Köping när han såg Länsteaterns uppsättning av Herr Puntila och hans dräng Matti. Han fann upplevelsen så omvälvande att han tog kontakt med Länsteatern för att få veta mer. Han fick en stark önskan att själv få vara med på teaterscenen och vara medskapande.

I början av 1980-talet började han studera vidare och ta teaterlektioner. Detta ledde så småningom att han sökte sig till Scenskolan i Stockholm där han utbildade sig 1984-1987 och praktiserade sedan vid Folkteatern i Gävle. Efter denna var han först vid Fria Proteatern 1987 och senare vid Stockholms stadsteater. På film märktes han först i sin filmdebut som den av de myglande värnpliktiga i Nionde kompaniet (1987) som fick samvetskval över verksamheten och därefter har det blivit fler av denna typ av känsliga yngre män, bl.a. i några följande Nutley-filmer som BlackJack (1990), Änglagård (1992) och Änglagård - andra sommaren (1994). Denna synbara vekhet har också utnyttjats i komiska sammanhang som en av sjuklingarna i tv-serien Sjukan (1995 och 1997).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?