Innehållsförteckning

Grundfakta

Regi
Foto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör och fotograf. Född Lars Mikael Kristersson i Falsterbo, Skåne. Utbildad vid Dramatiska Institutet 1973-1976.-Mikael Kristersson började amatörfilma som tonåring och hade filminslag i skolteveprogram redan i slutet av 1960-talet. 1973 visade tv hans film Måkläppen och samtidigt kom han in på DI:s fotolinje 1973. Sedan dess har han kontinuerligt fortsatt att dokumentera svenskt fågelliv. En film om talgoxar, Holk 58, kom 1982, Kaja, skata, kråka, 1982. Tre...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och fotograf. Född Lars Mikael Kristersson i Falsterbo, Skåne. Utbildad vid Dramatiska Institutet 1973-1976.

-

Mikael Kristersson började amatörfilma som tonåring och hade filminslag i skolteveprogram redan i slutet av 1960-talet. 1973 visade tv hans film Måkläppen och samtidigt kom han in på DI:s fotolinje 1973. Sedan dess har han kontinuerligt fortsatt att dokumentera svenskt fågelliv. En film om talgoxar, Holk 58, kom 1982, Kaja, skata, kråka, 1982. Tre år senare långfilmsdebuterade han med den på en gång realistiska och humoristiska filmen om skator, Pica Pica. Sedan följde för tv kortfilmsserierna Fågelnära och Människonära, för vilka han fick SVT:s Guldantennen som bästa frilansproduktion 1988.

Än mer uppmärksammad blev den Guldbaggenominerade och flerfaldigt prisbelönade långfilmen Falkens öga, 1998, följd av Ljusår, 2008, som skildrade växt- och djurlivet i hans trädgård under årstidernas växlingar. Kristersson har också varit en starkt engagerad naturvårdsaktivist och fått flera naturvårds- och miljöpris.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Pris 2009 Guldpäran. Pris uttdelat av Lilla filmfestivalen i Båstad.
Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa foto Falkens öga
Pris Stockholm 1999 (stipendium ur Lena Hellmans minnesfond)
Guldantennen Stockholm 1989
Pris 1975 (föreningen Naturfotografernas Victor Hasselblads stipendium)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?