Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1968). Född Lena Irene Lindh i Sofia församling, Stockholm. Hon blev tidigt intresserad av teater och i likhet med många andra blivande skådespelare började hon i elvaårsåldern vid Vår Teater och höll på med detta tills hon utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1964-1967. Därefter har hon varit fast engagerad vid Dramaten med första framträdande i en statistroll i Troilus och Cressida (1967) och därefter två av rollerna i En midsommarnattsdröm. Sedan dess har hon tillhört nationalscenens kanske...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1968). Född Lena Irene Lindh i Sofia församling, Stockholm.

Hon blev tidigt intresserad av teater och i likhet med många andra blivande skådespelare började hon i elvaårsåldern vid Vår Teater och höll på med detta tills hon utbildade sig vid Scenskolan i Stockholm 1964-1967. Därefter har hon varit fast engagerad vid Dramaten med första framträdande i en statistroll i Troilus och Cressida (1967) och därefter två av rollerna i En midsommarnattsdröm. Sedan dess har hon tillhört nationalscenens kanske mindre kända men mångsidiga stöttepelare och spelat med i drygt sjuttio uppsättningar av valda delar av världsdramatikens kända namn som Shakespeare, Brecht, García Lorca, Strindberg m.fl. i regi av Ingmar Bergman, Erland Josephson, Lars Norén m.fl. Själv håller hon författare som Tjechov, Strindberg, Pinter och Norén som sina favoriter och har även gästspelat utanför Dramaten i revysammanhang samt även spelat in en grammofonskiva med Carl Jonas Love Almqvists Songes. Hon är medförfattare (tillsammans med Bibi Andersson och Margaretha Byström) till pjäsen Var tog du elden? som uppfördes första gången 1996 (på gamla Intima Teatern och Scala samt senare på turné i bl.a. utlandet), och som var en vidareutveckling av en tidigare föreställning om Strindbergs kvinnor som hon gjort tillsammans med Bibi Andersson och Maria Ericson på Dramaten 1993.

Hon hör till den typ av skådespelare som inte briljerar med stora yttre åthävor utan mer verkar med en karisma som verkar komma inifrån samt med en varm och behaglig röst. I vart fall gäller detta de mer sparsamt förekommande film- och tv-rollerna, där hon framträtt med sin nedtonade stil i t.ex. Lösa förbindelser (1985) eller som polischef respektive åklagare i de olika serieomgångarna av Anna Holt (1996 och 1999). Hon gav även ett minnesvärt porträtt som neurotisk f.d. sekreterare i tv-uppsättningen av Lars Noréns Ett sorts Hades (1996). Under 2000-talet var hon främst aktiv som röstskådespelare, bl. a. i fyra av de svenska versionerna av filmerna om Harry Potter. Under 2010-talet har hon bland annat haft en återkommande roll som Jenny Hultin i filmatiseringarna av Arne Dahls kriminalromaner om A-gruppen.

2004 tilldelades Lindh O'Neill-stipendiet och 2007 erhöll hon Svenska Akademiens Carl Åkermarks stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?