Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Röst

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1980) och artist. Född Louise Anna Ester Raeder i Farsta, Stockholm. Hon gick vid Mariaskolans musikklasser och under skoltiden var hon som tolvåring med i Suzanne Ostens uppsättning av Jösses flickor - befrielsen är nära! (1974). Vid sexton arbetade hon som koreografiassistent på musicalen Little Orphan Annie och 1980 spelade hon huvudrollen på scen i Pinocchio (tv-version 1981). Hon har därefter verkat som sångerska, skådespelare och musikalartist, bl.a. med roll i Kristina från...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1980) och artist. Född Louise Anna Ester Raeder i Farsta, Stockholm.

Hon gick vid Mariaskolans musikklasser och under skoltiden var hon som tolvåring med i Suzanne Ostens uppsättning av Jösses flickor - befrielsen är nära! (1974). Vid sexton arbetade hon som koreografiassistent på musicalen Little Orphan Annie och 1980 spelade hon huvudrollen på scen i Pinocchio (tv-version 1981). Hon har därefter verkat som sångerska, skådespelare och musikalartist, bl.a. med roll i Kristina från Duvemåla (1998-1999).

Genom sin framtoning har hon på film fått göra roller som mer oskuldsfulla unga flickor likt huvudpersonens flickvän i Staffan Hildebrands Rosen (1984) och piga i de två Bullerby-filmerna (1986 och 1987). I tv-sammanhang har hon blivit en känd figur i barn-tv genom figuren Pippi Pelikan i Pippi Pelikan och Didrik Domherre (1991) och genom rollen som ung mor i Goda grannar (1987). Hon har dock trots sitt yttre kunnat användas för mer tvivelaktiga figurer som sjuksköterskan i tv-serien Sjätte dagen (2000) och som svekfullt alkoholisthembiträde i hotel Seger (2001), där kontrasten mellan utseende och rollkaraktär onekligen skapade intressanta effekter.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?