Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska Född Gerd Therése Hegnell i Helsingborg. Hon bestämde sig redan som mycket ung för att bli skådespelare och medan hon gick i Nya Elementars flickskola i Göteborg bevistade hon kvällsundervisningen vid Pickwickklubbens teaterskola. Sedan följde Göteborgs stadsteaters elevskola 1953, där hon 1955 blev premiärelev och 1956 engagerad vid teatern. Efter detta har följt en lång teaterkarriär, mestadels vid Folkteatern i Göteborg till pensioneringen 1995. Därefter har hon medverkat bl.a. 1998 vid Dramaten i Staffan Göthes Ett lysande elände i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska Född Gerd Therése Hegnell i Helsingborg.

Hon bestämde sig redan som mycket ung för att bli skådespelare och medan hon gick i Nya Elementars flickskola i Göteborg bevistade hon kvällsundervisningen vid Pickwickklubbens teaterskola. Sedan följde Göteborgs stadsteaters elevskola 1953, där hon 1955 blev premiärelev och 1956 engagerad vid teatern. Efter detta har följt en lång teaterkarriär, mestadels vid Folkteatern i Göteborg till pensioneringen 1995. Därefter har hon medverkat bl.a. 1998 vid Dramaten i Staffan Göthes Ett lysande elände i en roll som i så många andra fall var specialskriven för henne. Ett annat exempel på detta är Magnus Nilssons pjäs Knäckebröd med hovmästarsås (1988), senare gjord för tv 1991.

Staffan Göthe, Staffan Westerberg och Carin Mannheimer är dramatiker som gärna skriver direkt för henne med tanke på hennes utpräglade utstrålning av allvarlig absurditet och den speciella, mjuka rösten. Bl.a. har hon medverkat i en större, lite tragikomisk roll som den "andra kvinnan" i Mannheimers serie Svenska hjärtan (1995 och 1998). På senare år har det blivit en rad större eller mindre roller som rara tanter i övre medelåldern. Den kanske mest uppmärksammade tv-rollen var som varuhusexpedit i Damen i handskdisken (1992), även denna en specialskriven roll av Christina Herrström och i regi av Peter Schildt, som är snar att ge välmenande råd i samlevnadsfrågor men som gör allt för att själv dölja sin obotliga ensamhet. Den bidrog att i hög grad göra henne känd för en större publik.

1992 erhöll hon det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium. Hon har varit gift med skådespelaren och regissören Per Oscarsson.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa kvinnliga biroll Rika barn leka bäst

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?