Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född i Katarina församling, Stockholm. Han är född och uppvuxen i en arbetarefamilj i Gubbängen i Stockholms södra förorter. Sexton år gammal var han med som trumslagare och bildade det Farstabaserade bandet Andrew Box & Shames tillsammans med senare kända Stefan Sundström, Thomas Eriksson (numera Orup) och Cia Berg (numera Cia Soro). Bandet vann en rocktävling och släppte ett par singlar. Haag hade planer på att bli journalist då han fick en roll i tv-serien Lycka till! (1980) och bestämde sig för att i stället bli skådespelare. Han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född i Katarina församling, Stockholm.

Han är född och uppvuxen i en arbetarefamilj i Gubbängen i Stockholms södra förorter. Sexton år gammal var han med som trumslagare och bildade det Farstabaserade bandet Andrew Box & Shames tillsammans med senare kända Stefan Sundström, Thomas Eriksson (numera Orup) och Cia Berg (numera Cia Soro). Bandet vann en rocktävling och släppte ett par singlar. Haag hade planer på att bli journalist då han fick en roll i tv-serien Lycka till! (1980) och bestämde sig för att i stället bli skådespelare. Han fick ytterligare ungdomsroller i tv-serier och filmer som Scener från ett radhusområde (1981), Time Out (1982) och Öbergs på Lillöga (1983). Han började turnera med Riksteatern, arbeta som scenarbetare på Dramaten och utbildade sig senare vid Teaterhögskolan i Stockholm 1985-1988. Direkt därefter kom hans genombrottsroll i tv med ungdomsserien Xerxes (1988). Det som samtidigt var tänkt att bli en framgång på biograferna med Vargens tid (1988) blev en klar missräkning.

Efter examen blev han fast anställd vid Dramaten fram till 2001 då han valde att hoppa av och bli frilans. På nationalscenen blev han mest känd för sina två enmansföreställningar, Ondskan 1995, baserad på Jan Guillous roman om ett internat, och Working Class Hero 1998 baserad på egna erfarenheter från sin uppväxt och sitt liv. Ondskan kom att spelas över femhundra föreställningar både på Dramatens scen, vid Teater Replica och på turné och framförs alltjämt.

Utöver sitt skådespelande har han också gjort sig känd som travkommentator i tv. Genombrottsrollen i Xerxes etablerade en form av ungdomlig antihjälte och han har ibland blivit placerad i roller som lite mesiga och töntiga karaktärer, t.ex. i Killinggängets Gunnar Rehlin - en liten film om att göra någon illa (1999). Scenföreställningen Ondskan kan kanske tolkas i skenet av detta då denna på ett konkret sätt tematiserar ämnen som mobbning och utsatthet och den tillkom efter att han hade utsatts för skarp kritik efter en Dramatenuppsättning. Han har dock även visat andra sidor såsom den demoniske tyskläraren i kultserien Kenny Starfighter (1997).

Haag inledde 2009 även en bana som politiker då han bildade enfrågepartiet Spritpartiet var syfte och mål är att svenskarnas alkoholkonsumtion ska ha minskat till hälften 2020. Haag är även ett av två språkrör för partiet.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Utmärkelser

Pris Stockholm 1988 Xerxes (Expressens TV-pris)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?