Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

 Svensk skådespelare. Född Anne-Li Ingvarsdotter Norberg i Sollentuna. Död i Högalids församling, Stockholm. - Anne-Li Norberg växte upp i ett kollektivhus i Hässelby Gård. Redan som barn var hon inställd på att ägna sig åt dans, sång och teater och började följaktligen, efter att ha gått en dansskola som liten, vid Vår Teaters barnteaterverksamhet. Efter gymnasiet arbetade hon vid försäkringsskassan samtidigt som hon gick på ABF:s teaterkurs på Birkagården som leddes av Bernhard Krook. Senare följde arbete som brevbärare och en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare. Född Anne-Li Ingvarsdotter Norberg i Sollentuna. Död i Högalids församling, Stockholm.

-

Anne-Li Norberg växte upp i ett kollektivhus i Hässelby Gård. Redan som barn var hon inställd på att ägna sig åt dans, sång och teater och började följaktligen, efter att ha gått en dansskola som liten, vid Vår Teaters barnteaterverksamhet. Efter gymnasiet arbetade hon vid försäkringsskassan samtidigt som hon gick på ABF:s teaterkurs på Birkagården som leddes av Bernhard Krook. Senare följde arbete som brevbärare och en kurs på den nystartade artist- och musikerskolan Sams. 1975 kom hon in på Scenskolan i Malmö och efter examen 1978 blev det en säsong vid Tur-Teatern i Värmland innan hon sommaren 1979 fick göra ett första inhopp vid Skånska Teatern i Landskrona i den uppmärksammade föreställningen av ”En midsommarnattsdröm” (gjord för TV 1980).

Efter en säsong vid Folkteatern i Göteborg 1979-80 blev Norberg 1980 fast anställd vid Skånska Teatern och när Peter Oskarson 1982 flyttade till Gävle för att starta Folkteatern följde hon med. Våren 1983 "tjuvstartade" hon med ett Lars Forssell-program som de turnerade runt med. Därefter var hon med i bl.a. öppningsföreställningen ”Tre systrar” (1983), Dario Fos ”Vi betalar inte! Vi betalar inte!” (1985) samt i Weill/Brechts ”Staden Mahagonnys uppgång och fall” (1987), där hon i rollen som Jenny också fick använda sin sångröst.

1987 flyttade hon till Stockholm för att bli frilans och spelade därefter på en lång rad scener som Stockholm stadsteater, Uppsala stadsteater, Stockholms Parkteater, Riksteatern, Nya Pistolteatern och Södra teatern. Hon utbildade sig även till dramapedagog och har undervisade vid Södra Latins teaterlinje.

Förutom roller i TV-serier som Goltuppen och Skärgårdsdoktorn så medverkade Norberg även i bl.a. Jordgubbar med riktig mjölk (Joakim Ersgård, 2001), En sång för Martin (Bille August, 2001) och The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011).

P O Qvist (2004), redigerad 2018-08-27

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?