Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Robert Joakim Sallmander i Högalids församling, Stockholm. Som många andra skådespelare har han börjat vid Vår Teaters barnteaterverksamhet och spelade även teater i skolan. Han tänkte först söka till operahögskolan men fick 1987-1990 sin utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm och fick direkt sin första stora filmroll i Skyddsängeln (1990). Han har spelat i den 1994 bildade fria gruppen Kommando X med pjäsen Absolut UBU och har även varit med om att 1991 grunda Judiska teatern. Reuben Sallmander är en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Robert Joakim Sallmander i Högalids församling, Stockholm.

Som många andra skådespelare har han börjat vid Vår Teaters barnteaterverksamhet och spelade även teater i skolan. Han tänkte först söka till operahögskolan men fick 1987-1990 sin utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm och fick direkt sin första stora filmroll i Skyddsängeln (1990). Han har spelat i den 1994 bildade fria gruppen Kommando X med pjäsen Absolut UBU och har även varit med om att 1991 grunda Judiska teatern.

Reuben Sallmander är en mångsidig skådespelare som har spelat musikal och annat men är dock mest känd genom några tv-serier där hans romantiskt, mörka yttre ofta placerat honom i roller av lite mer dubiösa karaktärer, spelade med ironisk skärpa som den fallne ängeln Bruno i situationskomediserien för tv, En ängels tålamod (2001) eller docent Plommongren i detektivgåteserien Cluedo - en mordgåta (1996). Det har även blivit några roller som invandrare och klubbägare i 9 millimeter (1997) och närbutikägare i Pappas flicka (1998). Å andra sidan har han spelat mer konventionellt romantiska hjältar som huvudrollen som greve Ekencrona i serien Längtans blåa blomma (1998). Under 2000- och 2010-talet har han för den breda publiken främst gjort sig känd i den återkommande rollen som Krister Huss i filmatiseringarna av Helen Turstens böcker om kriminalkommissarien Irene Huss.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?