Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Berättare
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och tv-roller från 1991), författare. Född Sven Bert Jonas Karlsson i Salem, Södermanland. -Jonas Karlsson växte upp i ett arbetarhem på Värmdö där teater inte hörde till vardagen. Som barn började han dock spela vid Miniteatern. Vid tio års ålder fick han sin första filmroll som barnhemsbarn i Rasmus på luffen (Olle Hellbom, 1981). Efter en tid vid ekonomlinjen på Nacka gymnasium hoppade han av och började i stället vid Södra Latins teaterlinje och fick då också en roll i TV-serien Amforans gåta (1991)....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och tv-roller från 1991), författare. Född Sven Bert Jonas Karlsson i Salem, Södermanland.

-

Jonas Karlsson växte upp i ett arbetarhem på Värmdö där teater inte hörde till vardagen. Som barn började han dock spela vid Miniteatern. Vid tio års ålder fick han sin första filmroll som barnhemsbarn i Rasmus på luffen (Olle Hellbom, 1981). Efter en tid vid ekonomlinjen på Nacka gymnasium hoppade han av och började i stället vid Södra Latins teaterlinje och fick då också en roll i TV-serien Amforans gåta (1991). Jämsides med detta var han också rockmusiker i bandet Trinity and His Horsemen och hyste vissa planer på en musikkarriär. Därefter arbetade han med diverse yrken innan han 1994 kom in vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han fick relativt snart ett genombrott, både i film och på teatern. En kritiker utnämnde honom redan 1996 till en av våra mest lovande skådespelare och han fick mycket beröm för sin roll i pjäsen "Rumäner" (1997) vid Teater Plaza. Har därefter haft en rad roller vid Dramaten, bl.a. en uppmärksammad i "Woyzeck" (2003).

Till en början fick Karlsson spela ungdom på glid-roller som t.ex. skinnskalle i 30:e november (Daniel Fridell, 1995), Rederiet (1994) och TV-filmen Klick (Anders Lennberg och Michael Riise, 1995), eller romantisk och problemfylld yngling som i Härifrån till Kim (Lars Egler, 1993). Det veka var också tydligt i en mindre roll som självmordskandidat i några avsnitt av sjukhusserien S:t Mikael (1998) och även som julhunden i TV:s adventskalender Julens hjältar (1999).

Även om rollerna förändrats sedan dess finns en del av dessa drag fortfarande kvar. Det visar bl.a. hans uppmärksammade tolkning av Gustav III i TV-serien Gustav III:s äktenskap (2001), där rokokokungen fått en del av denna ungdomliga otålighet över sig. Detta avspeglas måhända av den inställning han uttryckte i en intervju inför "I väntan på Godot" (2003) vid Dramaten, nämligen att det handlar om att gå in med en respektlös inställning mot dem man skall arbeta med och detta kan även tolkas som inför det man skall gestalta. Han har också skrivit och regisserat för TV-serierna Toalett (1993-1994) och Bra front (1994-95) inom ungdomsprogrammet Elbyl. 2007 debuterade han som författare med novellsamlingen "Det andra målet".

Karlsson erhöll Svenska Filmakademins Kurt Linder-stipendium 2001, Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium och pris för bästa roll i Gustav III:s äktenskap vid Franska fiktionsfestivalen i Reims 2002. 2004 fick han Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för rollen i Detaljer (Kristian Petri, 2003).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-11

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manliga huvudroll Quick
Stockholm 2008 Bästa manliga huvudroll Den man älskar
Stockholm 2007 Bästa skådespelare Offside
Guldbagge Göteborg 2004 Bästa skådespelare Detaljer
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2002
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa manliga biroll 30:e november

Insatser

Roll
Förlageförfattare
Berättare
Tack till

Förlaga

Författare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?